диета без гултен

15

фев.

Защо диетите без гултен са вредни?

Диетите без глутен могат да причинят недостиг на минерали и витамини. Научете за други свързани проблеми.

Спазвате ли диета без глутен без препоръка от вашия лекар, само защото сте чули, че това е новата тенденция? Трябва да знаете, че ако нямате непоносимост към глутен, спазването на този тип диета може сериозно да навреди на вашето здраве.

Тази диета стана популярна, защото, като елиминират някои видове въглехидрати, хората смятат, че ще отслабнат. Ако това е вашата цел обаче, трябва да изберете друг тип диета или да говорите с диетолог.

Ако мислите, че може да имате непоносимост към глутен, посетете вашия лекар, за да се уверите. В противен случай може да изпитате следните проблеми, свързани с диети без глутен.

Диети без гултен – причиняват недостиг на витамини и минерали

Диетите без глутен могат да причинят недостиг на минерали и витамини, тъй като червата ви ще имат проблеми с усвояването на хранителни вещества. Това е често срещан проблем, когато спрете да ядете храни с глутен. Така че е обичайно лекарите да предложат добавка за покриване на тези недостатъци.

Въпреки това, когато следвате този тип диета без надзор, е обичайно да пренебрегвате това изискване. Най-честите хранителни дефицити са желязо и витамин В.

Ако дефицитът е тежък, може да имате проблеми с извършването на нормалните си дейности. Решението е да ядете храни, които са пълни с различни хранителни вещества, които иначе не бихте получили на диета без глутен.

Проблеми със стомаха и чревния тракт

Друг риск от диети без глутен е, че ще имате силен запек. Това е така, защото храните с глутен също обикновено са с високо съдържание на фибри.

Не забравяйте, че фибрите помагат за освобождаване на червата. Ако вече имате проблеми със запека, избягвайте този вид диета, освен ако не е наложително.

В случай, че не можете да го избегнете, не забравяйте да добавите други храни с високо съдържание на фибри:

  • Ядки
  • семена
  • овесени ядки
  • Киноа
  • царевица

Освен че изпитвате досадни симптоми на запек, ще започнете да наддавате на тегло. Това се дължи на натрупването на токсини в червата. Добрата новина е, че след като започнете отново да консумирате фибри, ще загубите това тегло.

Най- вероятно ще достигнете високи нива на арсен

Хората, които спазват безглутенова диета, често използват ориз като заместител. Това е така, защото е много евтин, лесен за приготвяне и много универсален. Проблемът е, че оризът може да съдържа малки количества арсен, който, когато се натрупа, може да причини сърдечни проблеми.

Когато имате непоносимост към глутен, вашият лекар обикновено ще Ви даде препоръки какви храни да ядете и в какво количество. Ако следвате тази диета и нямате непоносимост, вероятно ще превишите тези количества. Ако нямате друг избор, не забравяйте да включите разнообразие от пълнозърнести храни в диетата си.

Ще ви струва много пари

Диетите без глутен изискват големи инвестиции. Въпреки че има много продукти без глутен, по-голямата част от тях струват много повече от нормалните версии.

Това е така, защото този вид храна изисква повече изследвания и инвестиции. Не забравяйте, че тези продукти са част от медицинско лечение, така че няма да са евтини.

Най-добрият вариант, ако искате да отслабнете, без да навредите на портфейла си, е да ядете естествени продукти. Тоест организирайте седмичното си меню, като мислите за храни, които са лесни за закупуване и които са в сезон. И можете да получите тези продукти на вашия местен пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts