11

фев.

Диета след апендицит: какво можете и какво не можете да ядете, списък на продуктите

Времето за възстановяване след отстраняване на апендицит зависи не само от успешната операция, но и от това колко гладко протича постоперативният период

Хирургът е отстранил апендикса или чрез много малки разрези в корема (лапароскопска хирургия) или чрез отворена операция. При отворена операция специалистът прави един голям разрез. Разрезите оставят белези, които обикновено избледняват с времето.

След операцията е нормално да се чувствате слаби и уморени няколко дни, след като се върнете у дома. Коремът ви може да е подут и може да е болезнен. Ако сте претърпели лапароскопска операция, може да усещате болка в рамото за около 24 часа.

Може също да почувствате гадене в стомаха и да имате диария, запек, газове или главоболие. Това обикновено изчезва за няколко дни.

За да избегнете усложнения след операцията, е важно да следвате всички препоръки на лекаря и да се храните правилно.

Хранене в първите дни след операция от апендицит

Апендектомията или операцията за отстраняване на апендицит е сериозен стрес за тялото. Лекарствата, използвани за анестезия, и самата хирургична интервенция нямат най-добър ефект върху общото благосъстояние и състоянието на храносмилателния тракт. Ето защо след отстраняване на апендицит е особено важно да се храните правилно.

От една страна, храната трябва да е питателна, за да отговаря на нуждите на отслабения организъм. От друга страна трябва да е лесно смилаема, за да не наранява допълнително оперираното черво.

След като е минала операцията трябва да следвате строга диета. Непосредствено след като сте излезли от операционната зала най-вероятно няма да имате апетит, но може да сте много жадни. Ако няма гадене, можете да пиете вода или топъл сладък чай. Това трябва да се прави на малки глътки, за да не се провокира повръщане. До вечерта на първия ден можете да включите в диетата си оризова вода, нискомаслен пилешки бульон и плодово желе.

В първите дни след отстраняването на апендицит е необходимо не само да се ограничи диетата, но и внимателно да се следи температурата на храната. Тя не трябва да бъде по-ниска от 20 и не по-висока от 50°C.

На втория и третия ден след операцията можете да ядете кисело мляко, пюре от варени тиквички или тиква и плодово желе. Трябва да ядете малки порции поне 5-6 пъти на ден. В допълнение към водата и чая са разрешени разредени сокове, билкови отвари и напитки от ягодоплодни .

Хранене в късния следоперативен период

Започвайки от четвъртия ден, можете постепенно да разширявате диетата си. Първо можете да въведете в менюто каша, след това супи-пюрета и ферментирали млечни продукти. Ако няма отрицателна реакция от стомашно-чревния тракт, от петия до шестия ден след операцията трябва да разширите диетата си с други храни.

Приблизителният им списък може да бъде следният:

  • зеленчукови пюрета;
  • несолено масло;
  • варено месо и нискомаслена риба;
  • хляб (за предпочитане вчерашен, сух или препечен хляб);
  • плодове печени на фурна.

Започвайки от седмия ден, можете да включите в менюто млечни продукти, сирене, сушени кайсии, мармалад и мед.

Ако следоперативният период е тежък, времето за въвеждане на нови храни и продукти може да бъде изместено.
Можете да се върнете към обичайната си диета, която включва яйца, сурови плодове и зеленчуци, бобови растения, ястия с гъби и печени изделия, не по-рано от 2-3 седмици. Препоръчително е да не се консумират пикантни, мазни, пържени и пушени храни поне един и половина до два месеца след операцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts