15

май

Ваниловото масло чисти пъпки и опъва бръчки

Ванилията е традиционна съставка в парфюмите, но може да я включите и в домашните грижи за кожата

Маслото от ароматната подправка има силно противовъзпалително действие, подпомага бързото заздравяване на рани и пъпки. Избелва, изравнява тена, повишава еластичността. Приложимо е за суха кожа – хидратира я, и за мазна – регулира работата на мастните жлези и намалява омазняването.

Ванилията е отличен източник на витамини от група В, а те удължават живота на клетките

Богата е на антиоксиданти, които забавят възрастовите изменения като бръчки и пигментни петна. Маските с нея заглаждат кожата, правят я мека и сияеща.

Нежният аромат е допълнителен плюс на ваниловата есенция, но тя трябва да се използва внимателно и точно да се спазват дозировките. Купувайте само от аптеката, никога не използвайте продуктите за ароматизиране на сладкиши. На етикета изрично трябва да пише, че маслото е натурално.

То е чест алерген, затова предварителният тест е задължителен

Ваниловото масло може да се комбинира с всички базови козметични масла. Най-добър ефект се постига при смесване с жасминово, сандалово, розово, цитрусово или джинджифилово.

За да приготвите маска за суха и старееща кожа, смесете по 15 мл масло от авокадо, жожоба и горски орех, добавете по 2 капки ванилово и жасминово и по 4 капки портокалово и розово. Нанасяйте на лицето през ден. След 25 минути почиствайте непоетото с козметичен тампон. След това не е нужно да слагате крем. Маската стяга и овлажнява отлично, изглажда мимическите бръчици. Съхранявайте маслената смес в тъмен стъклен съд, добре затворен.

Универсална маска за всякакъв тип кожа става от 15 мл масло от гроздови семки, 6 капки ванилово, по 2 капки розово и сандалово масло. Със сместа можете да масажирате лицето всеки ден.

Ваниловото масло помага отлично при изпръхнали устни. Балсам с него изглажда и бръчиците покрай тях, има защитно действие срещу атмосферните влияния, много добре хидратира. Трябват ви по 1 с.л. масло от ши и бадемово, 1 и 1/2 с.л. пчелен восък и 10 капки 100-процентно масло от ванилия. Разтопете восъка на водна баня, сипете маслата (без ваниловото) и разбъркайте много добре. Оставете сместа да изстине, като през 10 минути я разбърквате. След това сложете ваниловото масло и пак разбъркайте. Оставете балсама да престои 10-15 часа, преди да го използвате. Нанасяйте го вечер преди сън и сутрин, ако не слагате червило.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts