27

дек.

Ценни съвети за родителите, чиито деца за първи път отиват в детската градина

Затова подгответе детето за детската градина предварително, спазвайки тези полезни съвети

Не говорете често за детската градина. Достатъчно е веднъж да кажете на хлапето за нея и да му я покажете. След това говорете за детската градина само ако ви попита. Не проявява ли интерес към темата, не я повдигайте.

Осигурете на сина или дъщеря си повече време в детска компания. Покажете как да се запознава с връстници. Идете заедно при други деца, поиграйте малко, после ги оставете сами да се оправят. Опитайте да намерите дете, с което ще ходят заедно в една група, и ги оставете да се сприятелят.

Отделете малко време и за учене на цветовете, някои букви, цифри, гледайте заедно книжки. Знаещите хлапета са доста по-уверени в детската градина. Разговаряйте повече, развивайте говора, защото деца, които се изразяват добре и възрастните ги разбират, по-лесно преживяват новите етапи.

Възложете му работа, измислете му задължение. Кажете му: „Вече си голям/а, отдавна сме забравили биберона и памперсите, скоро дори ще тръгнеш на детска градина, затова може да помагаш у дома. Искаш ли да се грижиш в купичката на кучето винаги да има вода? Сега ще те науча как да го
правиш.“ Изпълнявайки задачата, детето се учи да е самостоятелно, а това качество помага в детския колектив.

Най-важното е да прекарате последните дни, преди да тръгне на детска градина, в спокойна обстановка, като спазвате обичайния дневен режим. Не претоварвайте детето с посещения на обществени места, културни събития, други забавления. Нервната му система най-добре ще се подготви за новия етап с помощта на установения начин на живот, когато всеки следващ ден прилича на предния и не е препълнен с възбуждащи преживявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts