9 неочаквани факти за новородените

Те спят много, често ядат, викат силно и пелените винаги са мръсни. Но винаги имат с какво да ни учудят

Първият път изпражненията им не миришат
Черната, подобна на смола маса, която намирате в пелените на новороденото още в първите часове на живота им, се състои главно от слуз, вътрематочна течност и всичко, което е консумирало, когато е бил в корема на майка си. В червата на бебето все още няма бактерии, така че няма да усетите миризмата, свързана с тяхната новороденижизнена активност. Бактериите започват да обитават червата на детето след първата порция мляко.

Понякога те спират да дишат
Това може да се случи по време на сън. Дишането на детето може да спре за 5-10 секунди- достатъчно, за да изплаши младите си родители. Ако детето спре да диша за по-дълго време и започва да посинява- тогава се изисква спешна помощ. Когато новородените са прекалено развълнувани или просто плачат, може да достигнат до 60 вдишвания в минута.

Техните сливици различават вкуса

дете
С въвеждането на допълнителни храни бебетата дават забележимо предпочитание за това, което майката е яла по време на бременността и кърменето

Въпреки че броят на вкусовите рецептори при бебетата е същият като при деца и възрастни, площта на вкусовото възприятие в тях се простира до сливиците. Новороденото може да прави разлика между сладко, горчиво и кисело, но не и солено (за това трябва да изчакате 5 месеца). Способността за разпознаване на вкуса е въпрос на оцеляване: кърмата е сладка, а горчивата и киселата могат да бъдат вредни.

В началото плачат без сълзи

плачещо
Ранната вечер е любимото време за недоволство

Децата започват да плачат около 2-3 седмица, но сълзите от очите се появяват след 1 месец.  Може изобщо да няма причина за безпокойство и каквото да правите, нищо няма да го успокои. Отпуснете се.

Новородените момчета имат ерекция
И често тя предшества уриниране. Считайте това за предупреждение, когато лежи на масата за преобличане. Причината за тази функция е все още неясна, но няма за какво да се безпокоите.

Някои рождени белези минават с възрастта
Все още не е известно какво ги причинява. Често може да се наблюдават плоски синкави петна, сякаш от мастило по гърба или задниците или червени и розови петна по челото, клепачите, носа и задната част на врата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ето как лесно може да накарате детето да учи още един чужд език!

здраво сърце

Здраво сърце: Най-често задаваните въпроси