30

ян.

7 ефективни домашни рецепти против херпес

Според Световната здравна организация близо 100% от населението на света е носител на вируса на херпес симплекс – тип 1 и тип 2. Добрата новина е, че има домашни рецепти против херпес, които отстраняват проблема сравнително бързо

рецепти против херпес

През по-голямата част от времето хората са здрави носители, вирусът е потиснат от имунната им система и се спотайва в гръбначния мозък. Той избива оттам при простуда, прегряване (включително и на слънце), стрес, бременност или хормонални изменения при жените. Причинява болка, сърбеж и поява на мехурчета с бистра течност най-често по устните, но също и навсякъде по тялото, където има нервни окончания.

Ако херпесът избива до 4-5 пъти в годината, няма място за тревога. Ако е по-често и не само по лицето, е нужно да се направи имунологично изследване. При стари хора честите херпеси са признак за имунодефицит и наличие на злокачествени процеси в тялото.

Ето няколко много ефективни и лесни рецепти против херпес, който избива на устните:

1. Мляко. Напоявате с прясно мляко памучен тампон и го нанасяте на поразеното от херпеса място. Не се облизвате и не измивате млякото, докато то не изсъхне. Повтаряте процедурата на всеки 2-3 часа през деня и до вечерта херпесът би трябвало да завехне.

2. Сладник (лакрица, женско биле). Корен от сладник се стрива на прах и се залива с преварена вода до образуване на кашица. Нанася се на херпеса преди лягане.

3. Водороден прекис. Херпесът се промива на всеки 2-3 часа и до вечерта минава.

4. Чесън. Една скилидка се обелва и намачква на каша, която се нанася на болното място. Може да се прави всеки ден до подобряване на състоянието. Чесънът е силно противовъзпалително и антивирусно средство.

5. Масло от мента. Три пъти на ден се нанася на възпаления участък.

6. Алое. Херпесът се маже със сок от алое на всеки два часа.

7. Лед. Кубче лед се поставя на херпеса още при първото усещане за появата му. Ледът забавя развитието му и намалява отока.

За да избегнете разнасяне на херпеса и заразяване на други хора, следвайте тези предпазни мерки:

Ако ви избие херпес, спрете да се целувате, докато не ви мине. Избягвайте и половите контакти дори с презерватив, тъй като той не предпазва от херпес. Не ходете на басейн, сауна и обществена баня. Използвайте свои съдове и прибори за хранене, сапун, кърпа, чаршафи и други предмети за лична хигиена. Не се опитвайте да горите херпеса с йод и мазила на спиртна основа, за да не загнои.

Източници: https://www.getholistichealth.com; https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts