2

юни

Трябва ли 7-годишните да имат профил във фейсбук: направете социалната мрежа безопасна за детето

Светът се тресе от скандала с неправомерно използваните лични данни на потребители във фейсбук, а вашата 7-годишна дъщеря не спира да повтаря, че иска да има страница в социалната мрежа


Всичките й съученици имали, даже не в една, а в няколко мрежи. Само тя – не.

Чудите се дали да й угодите. Оставяте текущия скандал настрана, независимо от него обаче малко раничко ви се струва за първокласничка. Но пък щом всички имали… И дали това е истина? Ами вероятно не е измислица.

Е, може би не всички, а почти всички. Според изследванията до 7-годишна възраст половината от българчетата са в интернет. До 12 години вече 73 % са в социалните мрежи.

Тези данни не са нови, но покрай пресния скандал с фейсбук – т.нар. „Кеймбридж аналитика“ за използването на личните данни на повече от 87 млн. потребители, те отново бяха изтъкнати заедно с важно предупреждение към родителите. За опасностите в реалния свят учим децата си отрано, а за рисковете в дигиталния някак си забравяме, казва пред вестник „Всичко за семейството“ Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет.

Съветът на специалистите е да не отказвате на дъщеря си да има профил в социална мрежа, защото ще ви заобиколи.

Може би няма да успее сама да се справи, обаче ще намери кой да й помогне. По-големият й братовчед ще свърши работата. Ще я регистрира във фейсбук като 27-годишна софиянка. И профилът й ще е публичен, както е при всяко българче на възраст от 9 до 17 години пак по данни на Центъра за безопасен интернет. Това означава, че като приложат определен алгоритъм, за разни фирми не е трудно да проследят нейното поведение и да й направят много точен портрет, за да й предлагат реклами. Ще им е ясно, че тя не е 27-годишна софиянка, а 7-годишно момиче, но и за него има търговски оферти. Колкото до редовите потребители, които я смятат за 27-годишна, ще ви настръхне косата, като се размислите какви предложения може да получи.

По-добре като отговорни родители да вземете под контрол процеса по създаването на профили в социалните мрежи. Преди това прочетете старателно многобройните препоръки, които експертите направиха около скандала „Кеймбридж аналитика“. Ако има някаква полза от него, тя е точно в припомнянето колко опасно е не само децата, но и възрастните да бъдат непредпазливи в дигиталния свят.

Като начало се договорете с дъщеря си, че сте готови да обсъждате присъствие
само в една от социалните мрежи. Нека да избере фейсбук, снапчат, инстаграм или нещо друго предпочита.

Разбира се, тя ще избере мрежата, в която са нейните съученици, и не е задължително там родителският контрол да е най-лесен, даже напротив.

Ако е фейсбук, опитайте един трик. Кажете на дъщеря си, че официално тази мрежа е забранена под 13 години (същото важи за снапчат и за инстаграм). За нейната възраст е приложението Messenger Kids и сте готови да й разрешите да го ползва. То е специално направено, за да улеснява родителите – профилът на детето е свързан с профила на майката или бащата, те одобряват всеки негов приятел и т.н. Само че трябва да й признаете малка подробност – приложението все още не е активно в Европа. Т.е. вие обещавате нещо за неопределено бъдеще време. Което значи, че трикът ви може да не мине и да не успеете да залъжете дъщеря си. А нали всичките й съученици имат фейсбук страници, само тя не, ще страда самочувствието й.

Това си е проблем, защото на тази възраст за децата е ужасяващо да са различни от мнозинството, особено пък когато са принудени да се подчиняват на ограничения, наложени от родителите. Останалите започват да ги смятат за „смотаняци“. Като нищо дъщеря ви ще се сдобие с комплекси. В такъв случай
приложете план Б.

Направете й профил във фейсбук, но я регистрирайте като 14-годишна. Това означава, че ще ползва всички специални защити за профилите на хора под 18 години. Например никаква външна търсачка няма да може да я открие.

Въпреки всички предпазни мерки подробно обяснете на дъщеря си какво да прави и какво да не прави в социалните мрежи. Не смятайте, че знаете всичко, ами се подгответе грижливо. Има много текстове в специализирани сайтове, в които ще прочетете каква информация да я предупредите да не споделя в никакъв случай. И базова като реален адрес, телефон, ЕГН. И такива, за която и през ум няма да ви мине, че детето може само да реши да даде или да бъде подведено да даде.

Не досаждайте с лекции, но ловко и умно използвайте всеки удобен повод да говорите за възможните рискове в мрежата.

Постарайте се да убедите дъщеря си, че трябва да ви се доверява, когато изпитва съмнения или смята, че има проблем. В дигиталния свят е като в реалния – колкото по-близки сте с детето, колкото повече то ви споделя, толкова по-лесно го предпазвате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts