5 храни, които не трябва да миете преди готвене

Много хора смятат, че водата убива бактериите и почиства храната от мръсотия

Експертите твърдят друго: с помощта на съвременни техники може да се избегне вторичното измиване.

От детството ни учат за необходимостта от старателното измиване на различни храни преди готвене. Но това не е вярно. Някои от тях губят полезните си качества при контакт с вода.

Те могат да променят вкуса си, и което е още по-лошо: вредните вещества ще се разпространят навсякъде.

Листни зеленчуци

Измиването на копър, магданоз, спанак и други зеленчуци увеличава вероятността от навлизане на бактерии в тялото ни.

Всички зеленолистни се третират със смес от вода и дезинфектанти, като водороден прекис или хлор, преди да бъдат изпратени в магазините. Това е достатъчно, за да се премахне излишната мръсотия от тях. Не е необходимо да се мият втори път, тъй като този път води до разпространение на патогенни бактерии. Достатъчно е просто да постоят накиснати във вода.

Месо, пиле, яйца

Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ твърди, че измиването на месо от домашни птици, яйца, свинско, телешко и агнешко месо води до увеличаване броя на микробите, както и разпространението им по повърхността на кухненските мебели и върху самите хранителни продукти.

Животинските продукти се почистват старателно по време на обработката и многократното измиване увеличава риска от размножаване на увреждащи вещества, причиняващи салмонела, диария и редица други заболявания.

Между другото, върху черупката на яйцата има защитен филм и ако се измият, бактериите отвън ще проникнат вътре в тях. Ето защо явно не си струва да се обработват кой знае колко старателно.

Когато се третират с високи температури, този вид бактерии умират. Според категоричната препоръка на експертите е по-добре месото да се вари два пъти: след като водата заври, сменете я и продължете да готвите. Това се дължи и на факта, че по време на угояване животните получават стимуланти на растежа и хормонални препарати с храната. И цялата химия се слива с първия бульон. За по-голяма безопасност можете да добавите оцет и лимонов сок към месото, докато се вари.

Гъби

Ако сте закупили гъби от магазин, тогава не е необходимо да ги миете, тъй като те губят първоначалния си вид и познатия вкус. Гъбите перфектно абсорбират вода и поради това бързо се влошават. Експертите съветват да ги избършете малко с влажна кърпа, да ги подсушите с хартиени кърпи и едва след това да започнете да готвите.

Как да се предпазим от опасните бактерии в кухнята?

Измийте ръцете си в топла сапунена вода за 20 секунди или използвайте нежен дезинфектант за ръце, за да избегнете порязвания и напуквания, преди да докоснете храна.

Дезинфекцирайте всички кухненски съдове, повърхности и прибори за хранене, преди да поставите храна върху тях.

Не оставяйте плодове, зеленчуци, подправки и други хранителни продукти в мивката за дълго време. Това е най-бързото място за размножаване на бактерии.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кои знаци на зодиака са най-добри градинари?

зодии

Кои са най- срамежливите зодии според астролозите?