5 начина да използвате борова смола

Борова смола – уханна, вкусна и полезна. Тя е истинска находка за оцеляващия

Ето как да ползвате борова смола като лепило, за заздравяване на рани и като средство, което да освети дискретно тъмните нощи в планината.

  1. Лепило от борова смола

За да направите лепило от борова смола, тя трябва да се нагрее до течно състояние. Добавете въглища на прах от огъня. Количеството въглища трябва да бъде 1/3 от обема на боровата смола. Въглеродът увеличава свързващите свойства на това импровизирано лепило.

Разбъркайте сместа с клечка и я оставете да изстине. Това твърдо парче смола е готовото лепило. Можете да го носите със себе си и да го използвате при нужда. За да влезе в употреба, загрейте до вискозно състояние.

  1. Първа помощ и лечебно действие на смолата

Полезните свойства на боровата смола са известни отдавна. С нейна помощ се лекуват мехури, абсцеси, изгаряния. В допълнение, поради своите кръвоспиращи и ранозаздравяващи свойства, боровата смола е подходяща за лечение на леки рани, порязвания и ожулвания.

За да направите това, се нанася борова смола директно върху раната. Това, освен всичко друго, предизвиква стягащ ефект (като лепило за заздравяване на рани).

Също така чрез изгаряне на смолата и вдишване на получения дим се лекуват хронична кашлица, хрема и заболявания на горните дихателни пътища

Препоръчва се и използването на дим от борова смола за подобряване на зрението през нощта (лечение на т.нар. нощна слепота).

Като цяло традиционната медицина съхранява стотици рецепти за използване на борова смола и приготвяне на лечебни мехлеми от нея.

Между другото, дъвката от боровата смола също укрепва венците и подобрява здравето на зъбите.

  1. Уплътняване на шевове на обувки и други артикули

Загрейте смолата и след това я нанесете върху шевовете, които искате да са водоустойчиви. Подходяща е и за закърпване на малки дупки в лодки, ботуши и др.

За да загреете смолата, използвайте някакъв подходящ съд (дори лъжица), който внимателно ще сложите върху открития огън.

  1. Осветление

Изсипете загрятата смола в незапалим съд. Поставете фитил в центъра, например от усукано въже или парче плат.

Освен това смолата може да се използва за самоделни факли.

  1. Палене на огън във влажна гора

Огледайте дърветата за стичаща се смола. Отрежете я заедно с парчето дърво под нея. Тези чипове, покрити със смола, горят дори и да са мокри. И времето им за изгаряне ще ви бъде достатъчно, за да изсушите по-големи влажни клони, а след това да запалите и по-силен огън.

ВНИМАНИЕ! Пазете гората! Контролирайте огъня, който палите. Задължително изгасете с вода, а не като тъпчете с обувки!

Източник: www.primalsurvivor.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За да бъде мека и сочна: как се вари царевица

сутляш

Нова рецепта за мляко с ориз (сутляш)