6

окт.

5 навика, които удължават живота

Специалисти посочват пет навика, които могат чувствително да удължат живота на човека

Учени от Харвардския университет установили, че виното помага за дълголетието на човека. Но не бива да се злоупотребява, тъй като става дума все пак за алкохолна напитка. За дълъг живот е полезно доброто сухо вино в количество не повече от 1 чаша.

Другият съвет на специалистите е да се мием по-рядко. Честото миене според тях унищожава естествения мазен слой, защитаващ кожата от бактерии и инфекции. Алтернативата е да се мием без използването на сапун или с щадящи гелове за чувствителна кожа.

Освен това сред методите за удължаване на живота специалистите посочват и отказването от будилника. Препоръчват и да си вземем домашен любимец, както и да не пренебрегваме хляба на трапезата си.

И още полезни навици, които удължават живота

Раздвижете се. Не е изненада, че упражненията са полезни за тялото. Но освен че ви поддържа във форма и силни, редовната физическа активност – дори в малки количества – може да удължи живота ви. Доказано е, че упражненията намаляват риска от болести, свързани с възрастта, като сърдечно-съдови заболявания, диабет, инсулт и някои видове рак, като същевременно укрепват костите и мускулите и увеличават общата ви продължителност на живота.

Тютюнопушенето е водещата причина за предотвратима смърт в света и е свързано със заболявания на почти всеки орган на тялото. Средно пушачите умират почти 10 години по-рано от непушачите и имат три пъти по-висока смъртност. Като се има предвид това, никога не е късно да се откажете. Отказът от тютюнопушенето може да удължи живота ви с цели 10 години и да намали риска от заболяване или смърт от инфаркт, сърдечни заболявания, инсулт, рак на белия дроб и различни други видове рак. И колкото по-млад се откажеш, толкова по-добре! Установено е , че отказването преди 40 години намалява риска от смърт от болести, свързани с тютюнопушенето, с около 90%.

Останете свързани

Приятелствата и връзките са нещо повече от емоционално задоволяване; те са полезни и за вашето физическо здраве! Клиничен преглед на близо 150 проучвания установи, че хората със силни социални връзки имат средно 50% по-голям шанс за оцеляване от тези с по-слаба социална подкрепа. Всъщност, според проучването, рискът за здравето от социалната изолация е еквивалентен на пушенето на 15 цигари на ден и е по-значим от затлъстяването или неактивността. Наличието на силни, значими връзки може да повиши чувството на щастие и цялостното удовлетворение от живота, както и да намали стреса и да подобри цялостното здраве. Дори да подкрепяте другите може да е полезно за вашето здраве, така че не забравяйте да дадете приоритет на времето за приятели и близки.

Източник: www.onemedical.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts