2

юни

Вярно ли е, че прозяването може да бъде предвестник на инфаркта?

Смята се, че прозяването може да бъде свързано със сърдечен удар. Дали това наистина е така?

Прозяването е естествен процес, който е важен за човешкото тяло. Известно е, че хората се прозяват не само в съзнателна възраст, но още от 12-тата седмица на вътрематочното развитие.

Защо хората се прозяват?

По ирония на съдбата, изследванията показват, че прозяването не е свързано с липса на сън или от скука. Напротив, това е рефлекс, който провокира мозъка да се събуди или да се фокусира вниманието на човек. Процесът включва освобождаване на хормони, които увеличават сърдечната честота и бдителността за кратък период от време.

Прозяването е полезно: в процеса на прозяване дихателните пътища се отварят и мускулите се отпускат. Прозяването облекчава стреса, умората и стимулира мозъка. То насърчава дейността на слъзните жлези, нормализира кръвното налягане, подобрява настроението и помага за предотвратяване на инфаркти и други сърдечни заболявания.

Счита се за нормално да се прозявате по няколко пъти на ден: така тялото се отпуска, възстановява и облекчава емоционалния стрес. Ако човек се прозява често насън, то той е заел неудобна поза, уморява се много, страда от хъркане или наднормено тегло.
Човек се прозява, когато почувства липса на кислород, има нужда от мускулна тренировка или за да отпуши ушите си. Психологическите причини включват емоционален стрес, безпокойство или скука.

Филип Копилов

Филип Копилов, директор на Института по кардиология към Университета „Сеченов““ дава повече яснота, относно разпространеното мнение, че прозяването може да бъде предвестник на инфаркта: Феноменът прозяване е добре проучен. И няма убедителни доказателства, че може да бъде свързан с коронарна недостатъчност – инфаркт на миокарда. Даже напротив – както вече стана ясно, то може да ги предотврати.

Отначало бяха представени много различни теории в опит да се обясни прозяването, включително популярната теория за липсата на кислород. Всъщност, прозяването е симптом, който е свързан с регулирането на различни цикли в тялото, като сън/ бодърстване, глад/ситост. Умората и липсата на сън могат да бъдат свързани с прозяването, но само донякъде. То е нещо като преход от цикъла на будност към цикъла на почивка.

Прозяването е относително старо физиологично явление, което имат всички гръбначни животни. Като резултат от прозявката настъпва определена мускулна контракция, която просто показва прехода от един цикъл към друг.

Плюс това, има и определен социален аспект на прозяването при маймуните например: то се включва, за да се избегне някакъв вид дейност. Когато някой се прозява, това показва на другите около него, че този човек има нужда да се „изключи“. Друг добре известен социален аспект е известната „заразност“ на прозяването: човек започва да се прозява, както и всички останали около него също започват да се прозяват.

Има различни неврологични състояния, при които хората не могат да потиснат прозяването. Връзката с исхемичната болест на сърцето обаче не е доказана.

Кога прозяването е опасно за здравето?

Честото прозяване може да бъде симптом на много заболявания, например вегетативно-съдова дистония, сърдечно-съдови заболявания, хронична хипотония, автоимунни заболявания и други.

Също така, честото прозяване се случва при хора, които страдат от хронична мигрена, епилептици или такива, които са претърпели инсулт. Като правило причините за нездравословното прозяване са придружени от други симптоми: болка в гърдите, безпокойство, сухота в гърлото, кашлица.

Как да се справите с прозяването?

Естественото поведение на тялото, което често сигнализира, че има нужда от разтягане не е нещо, което често предизвиква тревога у хората. Ако това се случи в средата на работен ден или преди важна среща, отделете няколко минути за прости упражнения, излезте на чист въздух, разходете се и осигурете на мозъка си много кислород. Дъвката или силната чаша кафе също ще помогнат.

Не се препоръчва да блокирате прозявката и да потискате рефлекса, като плътно стискате челюстта. Това ще лиши тялото от допълнителната порция кислород, която му е необходима в момента.

Източник: sport24.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts