4

авг.

Как да научите детето да пази книжките?

Ако между 1 и 2 години детето къса и рисува в книжките, които сте му купили, не се ядосвайте

Според психолозите зад това се крие творчески акт – създаване на собствено произведение.

Хлапето драска по страниците и сравнява „рисунката“ си с напечатаното. Осъзнава, че може да остави своя следа в книгата. Възможно е и да изразява отношение, ако зачерква лицата на някои герои – не ги харесва, искат да ги преправи или премахне.

Всичко това е първа творческа стъпка, следващата е измислянето на собствени истории въз основа на книгата.

Наред със свободата за творчество обаче трябва да поставите и ограничения.

Обяснете достъпно на детето, че не може да се рисува по всички книги

Като видите, че драска там, където не трябва, кажете, че тази книга е само за четене. Веднага предложете замяна – книжка за оцветяване, блокче, празен лист.

Потърсете книжки, в които има страници за четене и рисунки, както и други, на които детето може да оцветява или да рисува. Обяснете му къде може и къде не може. Така то постепенно ще свикне да прави разлика.

По-либерално настроените специалисти съветват, ако все пак детето се опита да рисува върху забранена книга и се разстройва, че не разрешавате, вие да отстъпите. Може би точно в тази книга има нещо важно за развитието на творческото му начало. Но трябва да сте сигурни, че не ви манипулира. Ако сълзите и сцените често се повтарят за най-различни книги, може би става дума за криза в отношенията с родителите.

Според психолозите повечето деца от 6 месеца до година и половина преживяват етап, през който с увлечение късат хартия. Все едно им е какво е изобразено на нея. Те изучават само нейните свойства – как се мачка и къса, какъв звук издава, какви са формите на откъснатите парчета. Късайки книга, детето осъзнава способността си да променя предметите. Когато къса илюстрациите, вижда, че може да наруши целостта на картината. Т.е. открива, че може да променя околния свят.

Вие търпеливо обяснете, че книгите не бива да се късат, защото така приказките бягат от тях.

Седнете заедно да залепите скъсаните страници и ще постигате много по-важен познавателен ефект. Докато възстановявате повредена книга, детето разбира какво са части и цяло, как частите се съединяват в едно цяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts