3 места, на които се случват необясними водни явления

Повече от 3 са местата по света, на които се случват необясними водни явления

Но, описаните по-долу водни явления са факт и днес. И заради това хора, попаднали сред океана, където се случват, може да рискуват или направо да загубят живота си.

НОС ДОБРА НАДЕЖДА

Край южноафриканското крайбрежие е разположен район, който се нарича пролив Добра надежда (Нос на бурите). От древността той се е смятал за опасен за корабоплаване, защото множество съдове са намерили гибелта си там. Основната причина за трагедиите е изменчивото време, както и „вълните убийци“, наричани кейпролери.Това са огромни вълни, които се движат по повърхността на водата като на шейна. Височината им може да е над 30 метра.

Огромните красиви водни образувания се получават в резултат на зараждането на няколко кохерентни вълни. Височината им е сумата от две вълни. Благодарение на огромната си потенциална енергия те могат да се придвижват на големи разстояния. При сблъсък с други вълни, дори и със себеподобни, те не променят формата си. Съответно пред вълната се образува също толкова гигантска впадина. Вълните край пролива Добра надежда са най-гибелните и разрушителни от всички регистрирани по света.

ПЕРСИЙСКИ ЗАЛИВ И ИЗТОЧЕН ИНДИЙСКИ ОКЕАН

В този район са отбелязани също толкова необичайни и необясними явления: огромни кръгове, които светят и се въртят във водата. Някога произходът им е бил обясняван с теорията на Курт Кале – океанолог от Германия. Той отбелязва, че тези кръгове могат да се появят в резултат на различни подводни земетресения. Това предизвиква естествено светене на планктона. Тъй като ударните вълни се разпространяват във всички посоки, възниква ефектът на светещо колело, въртящо се около оста си.

Но днес хипотезата предизвиква много спорове, защото не обяснява редица моменти. Като например защо „колелата“ се въртят и променят формата си Именно правилната форма на подводните светещи кръгове навежда на мисълта, че това биха могли да са НЛО. Скоростта на въртене е огромна, а понякога хората отбелязват и появата на лъчи. Прекалено много приличат на летателни апарати.

ВОДОВЪРТЕЖЪТ МАЕЛСТРЬОМ

Маелстрьом е водовъртеж, който въпреки скромния си мащаб предизвиква у моряците трепет и ужас. Там също са изчезвали малки кораби, погълнати от недрата на океана. Водовъртежът се появява два пъти в денонощието в Норвежко море, край залива Вестфьорд, недалеч от Северозападна Норвегия.

Този феномен е известен от разказа на Едгар Алън По от 1841 година „Спускане в Маелстрьом“. В него се описват пагубните сили на природата. Във фунията се образува впадина,която е на метри под нивото на океана. При това енергията във водовъртежа е десетки пъти по-голяма, отколкото при обикновено течение. Отбелязан е и фактът, че веднъж на сто дни движението на водовъртежа обръща посоката си на въртене.

Разбира се, този природен феномен не е единствен по рода си. Отбелязан е и в други части на земното кълбо, в това число и на Бермудите. Ако няма никакви препятствия, то в Северното полукълбо на планетата такива водовъртежи ще се движат обратно на часовниковата стрелка, а в Южното – по посока на часовниковата стрелка, което е обусловено от движението на Земята. В този район обаче, вследствие на неравностите по дъното, теченията, естествените наклони и други променливи фактори течението също може да се променя…

Източник: www.facts-worldwide.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Тя + той = Ние

Особености на балконската градина