червено грозде

17

авг.

Червено грозде- 5 ползи за здравето

Какво показват последните проучвания по темата

Сред многото ползи от консумацията на червено грозде се откроява антиоксидантът, известен като ресвератрол. Помага за предотвратяване на преждевременното стареене и забавя клетъчното увреждане.

Червеното грозде е синоним на добро здраве. Въпреки че е вярно, че бялото грозде също е полезно за нашето благосъстояние, по-тъмното грозде притежава по-голям брой антиоксиданти.

Има хора, които не правят разлика между вкуса на различните сортове грозде. Но тези, които разбират разликата, оценяват хубавия чеп червено грозде повече от всеки друг вид.

Както винаги, когато говорим за хранене, ключът е балансът. Яденето на този плод така, както е през целия ден, ще предотврати стареенето и ще насърчи доброто здраве.

Червено грозде и ресвератол

Червеното грозде съдържа толкова ресвератрол (фитоалексин) в люспите си, колкото и в семената си. Той е известен като „молекулата на младостта“.

Ресвератролът в гроздето действа като защита на нашето тяло, тъй като действа като бариера срещу външни заплахи.

Поради силата на ресвератрола, фармацевтичната индустрия винаги се е интересувала от него.

Червеното грозде ни помага да предотвратим преждевременното стареене благодарение на високата си концентрация на антиоксиданти.

Кръвоносната система е полезна от натуралния сок от червено грозде.

Трябва да помним, че ресвератролът се бори с възпалението и помага за елиминирането на патогени в кръвта.

За да извлечете максимална полза от гроздето, пригответе натурална напитка, която включва кожата, пулпата и семките. Правейки това, можете да получите всички тези предимства, изброени по-горе.

Влияе добре при хипертоници

Калият, както и неразтворимите фибри от червено грозде, са полезни  за сърцето. Всъщност, поради съдържанието на калий, този плод е силно препоръчителен за хора с високо кръвно налягане.

Ако консумираме между 15 и 20 зърна грозде, намаляваме нивото на натрий.

Можете да опитате да сложите червено грозде в салатата си, което е вкусна идея както за обяд, така и за вечеря.

Кажете сбогом на запека

Червеното грозде може да бъде много ефективно при лечение на запек. Те е известно със своите фибри и слабителни компоненти.

Ако се консумират на закуска, те са едно от най-добрите естественилаксативи.

Благодарение на органичната киселина, захарта и целулозата спомагат за тонизиране на мускулите на стомаха и червата.

Ако ги ядем редовно, дори ще се справим по-добре с хроничния запек.

Алцхаймер

Според проучване, проведено в Медицинското училище Маунт Синай в Ню Йорк, ресвератролът може да ни помогне да забавим развитието на болестта на Алцхаймер.

Антиоксидантната сила на червеното грозде повишава паметта и ни предпазва от това заболяване. Ресвератролът намалява влиянието на когнитивното влошаване, което възниква в началото на заболяването.

Той също така контролира окислителния метаболизъм на болестта, до степен да бъде по-ефективен от зеления чай. Експерти ни казват, че консумацията на червено вино и грозде значително подобрява мозъчната функция.

Червеното грозде намалява риска от развиване на рак

Резултатите от консумацията на червено грозде са интересни при различни заболявания като рак на гърдата и колоректален рак. Американският онкологичен институт е провел интересни проучвания по този въпрос.

Известно е, че антоцианините и проантоцианидините от червеното грозде забавят растежа на туморните клетки.

Полифенолите, както и ресвератролът, са антиоксиданти и противовъзпалителни агенти, които забавят клетъчното увреждане, нанесено от рака.

Също така е много ефективен при пациенти, които в момента са на химиотерапия.

Гроздовият сок зарежда с енергия и изгражда имунната система. Това е полезно за подсилване на лечението.

Благодарение на противовъзпалителната си сила, той облекчава страничните ефекти, свързани с химиотерапията.

В заключение, трябва да се възползвате от сезона на червеното грозде и да го ядете ежедневно поради многобройните им ползи за здравето. Въпреки че не са лекарство, те могат да подобрят здравето и благосъстоянието.

Източници: https://steptohealth.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts