2

май

И в жега, и в студ: Храни и напитки не по-горещи от 40 градуса

В студа топлите храни и напитки са приятни, защото сгряват тялото и повишават настроението

Те обаче не бива да са горещи.

Най-полезни са храните и напитките, които са с температура, близка до нормалната телесна. Проучванията показват, че оптималната е от 20 до 40 градуса. Така ще се насладите и на вкуса, и на топлината, без да навредите на здравето си, твърдят медиците.

Според тях редовната консумация на горещи продукти може да докара редица проблеми, включително рак.

Освен да си изгори устата с гореща храна или напитка, човек рискува и да си увреди стомаха.

Най-напред не се отделя достатъчно слюнка, която е нужна за храносмилателния процес. Под влияние на високата температура хранопроводът започва да се руши, стените му се увреждат. Горещото може да нарани ципата на стомаха, да последват възпаление и болки. В засегнатите области се образуват язви. Изгарянията на вътрешни органи могат да провокират и рак.

Освен да не консумирате много горещи храни, медиците препоръчват и да се стараете всичко, което поглъщате да е с приблизително еднаква температура. Комбинацията на ястие и напитка или ястие и ястие с много различна температура е шокова за организма. Например ако хапнете топла супа, не пийте после чаша студена вода. Ако не можете да избегнете големи температурни разлики, оставете си повече време между двете неща, които поглъщате.

Могат ли топлите напитки да ви охладят в горещо време?

При условия, при които влажността е ниска и изпарението на потта е много ефективно, е доказано, че пиенето на гореща напитка може да причини непропорционално силен отговор на изпотяване спрямо действителното повишаване на основната телесна температура. Така че има чиста загуба на топлина от тялото, тъй като тази допълнителна пот се изпарява.

Студената, тежка истина

Противно на прохладния комфорт, който търсим от чаша ледена вода в горещ ден, вътрешните ефекти не са точно това, което може да се очаква.

Първоначално охлаждане

• Незабавно усещане: Когато преглътнете студена вода, първоначалният студ, който се втурва в гърлото ви, предлага моментна и удовлетворяваща тръпка. Това е първият контакт на тялото със студа и се усеща като плисък в спокойно езеро през летен ден.
• Взаимодействие с повърхността: Студената вода бързо се затопля, докато се движи през хранопровода и в стомаха, благодарение на вътрешната температура на тялото от около 37°C.

Какво наистина се случва вътре?

• Метаболитен отговор: Изненадващо, пиенето на студена вода може да накара тялото ви да работи по-усилено. Стомахът действа като уютно одеяло, затопляйки студената вода, за да съответства на вътрешната ви температура.
• Консумация на енергия: Този процес на затопляне всъщност консумира енергия, която по заобиколен начин генерира повече телесна топлина. Да, правилно чухте – вашата „охлаждаща“ чаша вода може да задейства вътрешната ви пещ.

Терморегулаторен обрат

• Промени в кръвния поток: Студената вода може да причини свиване на кръвоносните съдове, намалявайки притока на кръв към кожата и потенциално причинявайки леко намаляване на изпотяването.
• Пот и разсейване на топлината: Обикновено изпотяването е климатизаторът на тялото, използвайки изпарението от повърхността на кожата, за да ви помогне да се охладите. По-малко пот може да означава по-малко охлаждане.

Алтернативи, които работят

• Останете хидратирани: Въпреки че температурата на водата може да не понижи телесната ви температура, поддържането на хидратация помага за поддържане на нормални телесни функции и регулиране на топлината.
• Вода със стайна температура: Може да е по-малко шокиращо за системата и може да се абсорбира от тялото по-бързо от леденостудената вода.

Стратегии за охлаждане, които действително работят

• Леки дрехи: Изберете дишащи материи, за да позволите ефективно изпаряване на потта.
• Стратегическа употреба на вентилатор: Вентилаторите могат да помогнат за изпаряването на потта и да увеличат разсейването на топлината, особено когато влажността е ниска.
• Охлаждащи пакети: Нанесете охлаждащи пакети върху точки на пулса като китки, шия и слепоочия за по-директен охлаждащ ефект.

Източник: www.lybrate.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts