29

дек.

Тонизирайте уморената кожа на лицето с целина

Позната на всички домакини целина е изключително богата на полезни вещества

Знаели го още древногръцките хубавици, които натривали със сока й лицата си. Носели със себе си и клонче, за да привличат мъжете.

Растението е богато на витамина на красотата А, има почти пълната гама от витамините от група В, които се грижат за здравето на клетките и ги защитават от външни влияния. Освен това ще подхрани кожата с микроелементите калий, калций, цинк, желязо и редица други. Така че си струва този ценен зеленчук да присъства по-често в домашната ви козметика.

За да си приготвите лосион за мазна кожа, вземете 2 с.л. сухи цветове от лекарствен оман и ги залейте с чаша вряща вода. Похлупете и след пълното изстиване на отварата я прецедете. Добавете в нея 2 с.л. сок от листа и стъбла на целина и 1 с.л. лимонов сок. Почиствайте лицето сутрин и вечер с лосиона.

Ако вашата кожа е комбинирана, тогава направете отвара с 1 с.л. бял равнец. След час и половина прецедете. Добавете към 2 с.л от отварата 2 с.л. сок от целина и по 1 с.л. сок от морков и от краставица. С този лосион кожата ви ще стане матова, ще изравните тена.

Тонизиращ тоник за всеки тип кожа може да си направите oт 100 г целина, попарена с чаша вряща вода. Похлупете за 3 часа и прецедете. Натривайте лицето два пъти на ден. Отварата може да замразите в ледени кубчета, които отлично ще освежат уморена и повехнала кожа.

Целината е подходяща и за почистване на лицето

За суха кожа смесете по 1 ч.л. сушени целина, магданоз, копър, мента, лавандула, градински чай, риган и мащерка. Смелете ги на брашно в машинка за мелене на кафе. Добавете 3 с.л. зехтин. Нанесете на лицето, като масажирате 2 минути. След 10 минути измийте с топла вода.

За да подхраните сухата кожа, смесете 1 с.л. настъргана глава целина с 1 с.л. мазна извара и 3 с.л. топло прясно мляко. Дръжте на лицето 15 минути и измийте с топла вода. Ако вашата кожа е с възрастови изменения, добавете в маската 1 ч.л. мед.

При комбинирана кожа смесете 1 с.л. настъргана глава целина, 1 ч.л. настърган морков и 1 ч.л. наситнен магданоз. Добавете 1 яйце и 2 с.л. кефир (или кисело мляко). Нанесете на лицето. След 15 минути измийте с топла вода. После се наплискайте със студена или разбъркайте с ледени кубчета.

За почистване на мазна кожа направете маска от по 1 с.л. сушени целина, лапад, магданоз, копър, лайка и невен. Смелете ги на брашно, добавете 2 с.л. белтък и разбийте с миксер. С масажиране разнесете по лицето. Като изсъхне, добавете още едни слой. След 15 минути измийте със студена вода.

Маска за стягане на контура на лицето и изглаждане на мимическите бръчици

Ще я направите като използвате 1/4 чаша пюре от варена с мляко тиква и 2 с.л. наситнени листа от целина. Ако кожата ви е суха, добавете 1 с.л. масло от пшенични зародиши. Нанесете на лицето за 20 минути и измийте със студена вода.

За да си направите почистващ скраб, смесете равни части корен от целина, сухи листа от кориандър, индийско орехче и джинджифил. Всичко смелете на прах. Добавете 1 ч.л. канела и 1 с.л. мед. Разнесете по влажно лице с масажиране. След 5 минути измийте с вода със стайна температура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts