8

ян.

С дете в магазина: трикове и хитрости за добро поведение

И най-кроткото се случва да ревне при вида на желана играчка или лакомство по щандовете


Изобилието от стоки изкарва от релси дори възрастни, какво остава за 5-6-годишните.

Но когато то хленчи, тръшка се и крещи „Купи ми, купи ми“, даже околните да не обръщат внимание, от безсилие да го обуздае родителят може да допусне грешки.

6-годишният Георги се държи безобразно в магазина. Слага продукти по свой избор в количката и се налага майка му да ги връща. На касата редовно вдига грозен скандал, ако откаже да му купи бонбони. И макар да знае, че постъпва неправилно, тя ги купува. Георги я принуждава да го възнагради за непослушанието, като разменя скандал за бонбони. Формирал е у майка си навик да слага по този начин край на безобразното му поведение, а тя на свой ред го е научила да се държи лошо, като е подкрепяла това поведение. И с всяко следващо ходене на пазар нещата се влошават.

Добро решение би било да купите исканото, преди да се е стигнало до грозни сцени. Трябва спокойно и категорично да уговорите условията още преди влизането в магазина. Изяснете с детето как да се държи, ако иска да получи бонбони. Формулирайте какво да е правилното му поведение само с позитивни изречения. Вместо“ Не хленчи и не крещи“ кажете “ Обръщай се към мен с въпроси като голям човек“. Вместо „Нищо не пипай“ – „Дръж си ръцете в джобовете, докато не те помоля да ми подадеш нещо „. Вместо“ Не тичай!“ -“ Моля те върви до мен и стой там, откъдето можеш да ме виждаш.“

Тренирайте учтиво поведение. Демонстрирайте вежлива молба с думи и интонация, накарайте го да повтори и го похвалете. Пак потренирайте, пак го похвалете, като формулирате точно за какво го хвалите. Щом влезете в магазина, веднага кажете: „Ако ме помолиш така, както се учихме преди малко, и се държиш прилично, ще получиш награда“.

Докато обикаляте щандовете, периодично казвайте: „Браво на теб, държиш се като голям човек. Чудесно е, че не хленчиш.“ Навременната похвала за добро поведение е много важна в началото, както и наградата. Добре е и тя да е уговорена предварително, но ако детето вежливо ви е помолило да му купите бонбони, може да кажете: „Няма да ти купя бонбони, но понеже ме молиш учтиво и се държиш възпитано, вместо бонбони ще отидем на кино“. Добро поведение, което не поощрявате с похвала и награда, скоро ще секне. Затова отбелязвайте всеки опит на детето да се държи така, както желаете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts