Рафаел Надал

21

юли

Странности, ритуали и любопитни факти за Рафаел Надал

Истината зад рутината, странностите и навиците на Рафаел Надал

Рутината на спортист като Рафаел Надал надхвърля физическата и психическа подготовка. В неговия конкретен случай поредица от малко преувеличени съчетания и навици съпътстват участието на тенисиста на корта.

Те са жестове и процедури, които някои смятат за тикове. Но както обяснява Clínica Universidad de Navarra, тиковете са неврологични разстройства. От друга страна, навиците на Надал са симфония от особености, които съставляват прелюдията към мача.

Защо тези странни поведения съществуват в играча? Какво ще стане, ако не ги направи? Има ли други забавни факти около живота на спортиста? Нека да разгледаме!

Рафаел Надал Парера, известен като La Fiera, El Matador, El Gladiador или El Rey de la Tierra на испански, вече заема четвърта позиция в класацията на Асоциацията на професионалистите по тенис (ATP). Той е известен със своя рекорд, а също и с щателните си процедури на всеки турнир.

Самият майорканец приписва навиците си преди мача на необходимостта да остане концентриран, да изтощи напрежението и да търси комфорт.

В предишни изявления пред спортната преса Надал призна, че няма абсолютни формули за по-добро или по-лошо представяне на тенис корта. Всъщност той би предпочел да няма толкова много ритуали. Реалността обаче е друга.

Той подрежда бутилките си за пиене

Това е класически навик на Надал: той подрежда бутилките с вода и соли с лице към корта. Те трябва да вървят един до друг, образувайки права линия. Манията е такава, че тенисистът се грижи да остави бутилките с буквите по диагонал.

Освен че поръчва бутилките по този начин, той следва набор от стъпки, за да се хидратира. Винаги има две бутилки и пие и от двете.

След като ги подрежда, Рафа взема бутилката, която е по-навън, поставя я на дясното си бедро, отваря я и пие от нея. За да го върне в позицията му на пода, той проверява дали пасва върху следата, оставена от бутилката. С втората бутилка той прави абсолютно същото.

Ритуал преди сервиз на Рафаел Надал

Всеки път, когато играчът трябва да сервира, той изпълнява може би най-известния от своите ритуали в следния ред:

  • Докосва шортите си.
  • Разтрива лявото си рамо.
  • Надал потрива дясното си рамо.
  • Той хваща лявото му ухо.
  • Докосва носа си.
  • Надал го хваща за дясното ухо.
  • Повтаря движението с лявото си ухо.
  • Той се връща към докосването на носа си.
  • Накрая той завършва с докосване на дясното си ухо.

Кой са хобитата на Рафа?

Футболът, риболовът и четенето са любимите хобита на La Fiera. По същия начин той често се разсейва с видео игри сред приятели или се наслаждава на филми.

Той е спечелил повече турнири от Големия шлем от други тенисисти

Надал не е обсебен от трупането на награди, въпреки че получава всяка една с вълнение. В момента той има 22 турнира от Големия шлем, последният от които е Ролан Гарос, който потвърди титлата му като „Кралят на глината“.

Рафа имаше няколко много тежки контузии

Испанецът се отказа от състезанието на Уимбълдън 2022 в резултат на разкъсване на корема. В срещата си с медиите той разкри, че преживява тежък и тъжен момент. Контузията щеше да го отдалечи от кортовете за две-три седмици. За 36-годишния състезател има няколко контузии, от 2003 г. до днес. Между другото списъкът включва следното:

  • Тендинит
  • Хронична болка
  • Счупвания на лакътя
  • Коремни разкъсвания
  • Дискомфорт в коляното
  • Наранявания на илиачен псоас
  • Проблеми в раменете
  • Възпаление на обвивката на китката

Той носи часовник, препоръчан от испанския крал

От 2010 г. и по съвет на крал Хуан Карлос I майоркинецът носи на дясната си китка лек часовник, който изобщо не пречи на представянето му.

Това е специален модел, оценен на 800 000 евро, чийто корпус е изработен от алуминий и силиций, благоприятствайки лекото тегло от 28 грама. Технологията на аксесоара го прави да издържа на удари до 10 000 G-сила.

Създадени са само 50 копия от това почти произведение на изкуството        кръстено на името на Рафаел Надал. Моделът е RM 27-03 Tourbillon и отговаря на швейцарската марка Richard Mille®.

Той сменя ракетите на всеки 8 игри

След 8 игри Надал използва друга ракета. Нов инструмент му предлага оптимално струнане, тъй като смята, че след три-четири сета той губи качествата си. Освен това размяната съвпада със смяната на топките.

Академията на Надал е световна референция

От 2016 г. функционира световно признат спортен център: Академията на Рафа Надал от Movistar®. Лидерът е Антонио „Тони“ Надал, бившият чичо тенисист на „Краля на клея“.

Разположена в Манакор, институцията разполага с авангардни съоръжения и се радва на престижа на училище за победители, което обединява спортното образование с отлични постижения в обучението в класните стаи на Международното училище Рафа Надал.

Той обича това, което прави

Най-голямата мотивация за Надал е, че работи това, което обича да прави. Той се наслаждава на тренировките толкова, колкото и на състезанията и не дава толкова много обиколки, мислейки за пенсиониране. Спортистът уверява, че докато има капацитет да продължи, ще го прави с голям ентусиазъм.

Той е добър приятел на Род Лейвър

Едно от приятелите, с които Рафа Надал е в добри отношения, е Род Лейвър, смятан за най-добрия играч в историята на тениса. Надал казва, че Лейвър винаги присъства на Australian Open и поздравява състезателите. Веднъж испанецът и австралиецът се съгласиха да се срещнат отново на турнира Indian Wells Masters, събитие, което развълнува испанеца.

 Рафаел Надал ще стане баща през октомври 2022 г.

Рафаел Надал и съпругата му Мария Франциска Перело ще дебютират като родители през октомври 2022 г. Двойката обяви бременността си по време на ваканцията си след триумфа на спортиста на Ролан Гарос.

Относно обрата, който ще поеме животът му, спортистът е сигурен, че радостта от получаването на първото му дете няма да обуслови твърде много календара му. Следователно той изключва професионални промени.

Източници: https://www.espn.com/https://pixabay.com/bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts