31

авг.

Седмица преди началото на учебната година е време за усилена подготовка

Спорът дали не трябва да се съкрати българската лятна ваканция, която продължава повече от 3 месеца за малките ученици, е вечен

Но засега тя си е толкова. А педагозите са категорични, че прекъсването на образователния процес за толкова дълго време се отразява неблагоприятно. Детето губи учебните навици, част от придобитите знания се изпаряват.

Затова около седмица преди началото на новата учебна година е полезно за малките ученици полека да си върнат навиците за сериозни занимания. Превключването от ваканционен в учебен режим не трябва да е стресово, изтъкват психолозите.

Вероятно сте се погрижили през ваканцията синът или дъщеря ви да чете книги и да учи нещо ново по
1 час на ден занимания засега са достатъчни като увертюра към онези 5-6 учебни часа, които се задават. Все пак още е ваканция, така че не прекалявайте. Договорете се обаче от колко до колко е този учебен час и
те занимавало ли се е детето и с какво точно. Не изпитвайте, а си говорете и помагайте, ако се окаже, че е забравило как се решават определен вид задачи примерно.

Преговор на целия материал от миналия клас е ненужно амбициозна задача

По принцип той е в програмата за първите дни и учителите по всеки предмет ще се погрижат за него. Няма да минават всички уроци, а само най-важното, затова и вие не стоварвайте на детето учебниците със заръката да ги прочете отново. Вашата родителска цел е по-скоро да възстановите постепенно навиците за учене.

Ако обаче смятате, че синът или дъщеря ви трябва да навакса нещо пропуснато и недобре разбрано, може да го съберете да си го припомни заедно с друго дете, или да го запишете на занималня и частни уроци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts