8

юни

Отношение към голотата се възпитава деликатно

То не бива да се срамува от своето тяло. Но едновременно с това трябва да знае, че не е прилично човек да се появява без дрехи, където му хрумне, или пък да зяпа, коментира, докосва чужди тела


В ранна възраст момичетата и момчетата нямат разбиране за своя пол. Те не се срамуват от голотата си. Любопитни са и проявят интерес към телата на другите. Около 3 години започват да забелязват различията между мъжете и жените и да се причисляват към единия пол.

Когато детето е на тази възраст, вече е добре родителите да не излизат голи от банята или да се преобличат пред него. Различията между двата пола могат да му обяснят, като купят книжки или като намерят подходяща информация в интернет.

За отношението към собственото голо тяло от значение са индивидуалното развитие и характерът на детето, обясняват психолозите. Всяко си има свои особености и потребности, с които майката и таткото трябва да се съобразят.

Някои имат нужда от лично пространство още на 4 години. Но според специалистите, щом детето навърши 6 години, вече трябва да му обясните, че всеки човек има нужда от лично пространство, когато се къпе или отива до тоалетната. Съществено е да изясните, че става дума не за срам от голотата, а за култура на отношенията. Целта е детето да разбере необходимостта да се съобразява с другите, без да се срамува от тялото си и от телата на другите.

Някои деца са по-стеснителни и не желаят да се показват голи дори пред родителите си. Не ги насилвайте. Може 5-годишният ви син да иска да се къпе само с баща си. Може 6-годишната ви дъщеря да настоява да стои на плажа само ако е с горнище на банския. Уважете желанието на детето. Но деликатно го учете да обича тялото си, да не се срамува от него и да спазва обществено приетата култура на отношения в страната, в която живее.

Това ще е особено важно през пубертета, когато телата започват да се променят. Някои тийнове изпитват истински шок и не само отказват да си свалят дрехите в обща съблекалня. Дори когато са облечени, момичета се прегърбват, за да крият гърдите си, или момчета престават да носят бермуди, за да не се виждат новопоявилите се косми по краката им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts