7

сеп.

Мистериозната комета Нишимура обещава уникално небесно шоу

Астрономите описват предстоящото небесно явление като „рядка и вълнуваща възможност“ за наблюдателите да станат свидетели на кометата с невъоръжено око, характеризирайки го като преживяване, което се случва „веднъж в живота“.

Кометата Нишимура беше открита едва през август, но ще бъде най-близо до Земята след седмица – видима в Северна Европа малко преди изгрев във вторник, 12 септември.

Според професор Брад Гибсън, директор на Центъра по астрофизика „Е. А. Милн“ към Университета в Хъл, обектът, който се движи в космоса със скорост 386 000 км/ч. вече е видим с невъоръжено око.

Гибсън каза, че Нишимура може да се види в часовете след залез слънце и в часовете преди изгрев, като се гледа на изток-североизток към Венера.

Той добави: „Обиколката на кометата около Слънчевата система отнема 500 години, на Земята – една година, а на външните планети – много десетилетия. Халеевата комета, която предизвика голям интерес по време на последното си близко посещение до Земята през 1986 г., обикаля Слънчевата система за 76 години. Така че, да се каже, че това е възможност да се види Нишимура веднъж в живота, не е преувеличено“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts