маски с куркума

6

ян.

Маски с куркума- какви са ползите

Маските с този корен може да придаде на лицето естествен блясък и да забави процесите на стареене.

Едно от естествените средства, което набира популярност в козметологията, е използването на куркума за грижа за кожата. Въпреки че този хилядолетен корен често се използва заради ползите си при различни здравословни състояния, все повече и повече проучвания приписват предимствата му, когато става въпрос за поддържане на кожата сияйна, дори за лечение на заболявания като псориазис.

Всичко това е благодарение на основното му съединение, известно като куркумин, с мощни антиоксидантни, антибактериални и противовъзпалителни ефекти. Следователно употребите на куркума в тъканите са за борба с акнето, изсветляване на петна, предотвратяване на стареенето и дори помощ при епилация.

Маски с куркума- ползи за кожата

Куркумата, чието научно наименование е Curcuma Longa, е растение от азиатски произход, което се използва от векове в готвенето, козметиката и медицината. Смята се за суперхрана поради множеството си активни съединения, включително жълтия полифенолен пигмент, известен като куркумин, на който се приписват различни ползи за здравето.

Най-важните са неговите антиоксидантни, противовъзпалителни, антинеопластични, антипролиферативни и антимикробни свойства. Куркуминът също се превърна в съюзник в грижата за кожата, като се използва в различни домашни препарати, продукти за красота и дори под формата на добавки за лечение на различни кожни заболявания.

Бори се с акнето

Акнето е възпалително кожно заболяване, което може да се генерира от растежа на бактерии върху кожата. Поради своите антимикробни и противовъзпалителни свойства, куркумата е естествен вариант за лечение на акне вулгарис.

В този смисъл куркумата намалява пролиферацията на бактериите, които я причиняват, обезвъздушава засегнатите части и предотвратява образуването на масло в мастните жлези.

Дори куркумата също помага за белезите, оставени от акне. Обикновено се комбинира с други съставки за подобряване на този ефект, като мед, сандалово дърво, гръцко кисело мляко и алое вера, наред с други.

Маски с куркума- забавя стареенето на кожата

Възрастта, замърсяването на околната среда и излагането на слънце са основните причини за стареенето на кожата. Това увреждане, причинено от свободните радикали, генерира страховитите признаци на стареене на лицето, като появата на бръчки, отпуснатост, фини линии и петна.

Благодарение на антиоксидантното си действие, куркуминът предпазва кожата от оксидативен стрес. По този начин той предотвратява и лекува тези признаци на стареене. Това фенолно съединение също насърчава производството на колаген и укрепва еластичността на кожата.

Маските с курукума изсветляват кожата

Кремовете за изсветляване на кожата съдържат вещества, които помагат за намаляване на кожните петна. Някои от тези вещества могат да бъдат намерени естествено и в куркумата.

Друг начин, по който куркумата се грижи за кожата, е чрез инхибиране на производството на меланин. По този начин предотвратява образуването на тъмни петна, причинени от излагане на слънце, кожни заболявания или хормонални промени. Прилагането на продукти с куркума също може да изсветли вече появили се петна.

Помага на кожата да се възстанови и й придава естествен блясък

Едно от предимствата на куркумата върху кожата е, че тя благоприятства естественото възстановяване на нейния блясък. Благодарение на своите противовъзпалителни, антиоксидантни и изсветляващи ефекти, спомага за подобряване на външния вид. Освен това подобрява микроциркулацията чрез намаляване на оксидативния стрес, което несъмнено благоприятства нейната гладкост и блясък.

Намалява тъмните кръгове под очите

Прилагането на куркума върху кожата на лицето може да подобри външния вид на тъмните кръгове под очите. Той прави това, като изсветлява кожата в областта и насърчава микроциркулацията на кръвта в тази област. Следователно, намалява тъмните кръгове, които се образуват около очите, които обикновено са причинени от умора, лош сън или стрес.

Но тъй като това е една от най-чувствителните зони на лицето, трябва да се прилага с повишено внимание. Ключът е да търсите специални продукти за околоочния контур, които съдържат куркумин като активна съставка.

Начини за използване на куркума за грижа за кожата

За да подобрите външния вид на кожата с помощта на куркума, има добавки, препарати и козметични продукти, които идват готови за консумация или употреба. Освен това има различни домашни лекарства, които можете да приготвите, като добавите други естествени съставки, за да подобрите ефекта му.

Нека да видим какви са различните начини за използване на куркума за грижа за кожата:

  • Консумирайте го на таблетки или капсули.
  • Нанесете го директно върху кожата, на прах или малки лентички.
  • Локално използване на етерично масло от куркума. Можете да добавите няколко капки към овлажнителя.
  • Добавяне към готварски рецепти.
  • Прилагането на тази съставка под формата на маска. Можете да го направите с прахообразния екстракт, като добавите различни съставки (кокосово масло, мента или мед).
  • Под формата на чай. Добавете 2 супени лъжици смляна куркума в 3 или 4 чаши преварена вода и оставете да се накисва.
  • Нанесете гел или паста от куркума върху кожата с алое вера, масло от куркума и арганово масло.

Източници: https://steptohealth.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts