коензим Q10

25

окт.

Коензим Q10 за коса: какво трябва да знаете

Какво показват последните проучвания по темата

По принцип всички необходими на косата витамини се произвеждат от тялото. Някои хранителни вещества обаче могат да бъдат подсилени с перорални добавки и обогатени ампули за локално приложение. Такъв е случаят с коензим Q10 за коса, съединение, което е тясно свързано с нейния здравословен растеж.

Тази хранителна добавка също е свързана с работата на метаболизма, здравето на сърцето и мускулната релаксация. Въпреки това, на козметично ниво, той се отличава с резултатите, получени от тези, които се стремят да възстановят здравето на косата. Какви са неговите ефекти? Как се използва? Прочетете!

Какво е коензим Q10 и от какви източници може да се набави?

Коензим Q10, „убиквинол“ или „CoQ10“ ​​се определя от Nutri-Facts като мастноразтворимо съединение, съхранявано в тъканите на тялото. Подобен е на витамин, но фактът, че тялото е в състояние да го синтезира, има значение.

За да бъдем по-точни, той се намира в митохондриите и е необходим за процеса на дишане на клетките. Чрез него енергията от мастни киселини и въглехидрати се трансформира в клетъчно гориво.

Въпреки това, въпреки че се произвежда естествено, възможно е да се консумира под формата на хапчета, прахове и серуми. По същия начин има храни, които го осигуряват в малки количества. Например следното:

  • Плодове
  • Сьомга
  • броколи
  • спанак
  • Бобови растения
  • Кръстоцветни зеленчуци
  • сусам
  • Зехтин, масло от гроздови семки и соево масло

Ако нивата на CoQ10 са ниски, човекът се уморява по-бързо, чувства мускулна слабост, има по-малка издръжливост и показва ранно стареене на кожата и косата.

На последно място, това е една от основните съставки на много процедури за коса, насочени към възстановяване на жизнеността на косата и спиране на косопада.

Ефектите на коензим Q10 върху косата

Важно е да е ясно, че приемането на добавка CoQ10 самостоятелно няма да промени напълно външния вид на косата. Необходимо е да се прилагат други методи за грижа и да се обърне внимание на диетата. Заедно това позволява възстановяването на чуплива, пореста и матова коса.,

Благоприятства притока на кислород

Подсилването на коензим Q10 помага за оксигенацията на скалпа. Тази кожа се нуждае от достатъчно кислород, за да генерира енергия в клетките и да укрепи космените фоликули.

Увеличава производството на кератин

Медицинският речник на Clínica Universidad de Navarra обяснява, че кератинът е неразтворим и остър протеин, съставен от полипептидни вериги. Освен това е основната съставка на косата и ноктите.

Изследване, докладвано от Международната федерация на козметичните химици Societies Journal, разкри, че коензим Q10 е мощен биоактивен, който стимулира различни кератини в косата, особено тези, които са сведени до минимум от стареенето в космените фоликули.

Шампоани, тоници и флаш ампули, обогатени с CoQ10, се препоръчват за грижа за косата, тъй като съдържат свойства против стареене на базата на кератини.

Допринася за ефективен метаболизъм

Коензим Q10 играе основна роля в получаването на енергия през клетките; това се подчертава от Испанското дружество по медицина против стареене и дълголетие.

С годините нивата на това съединение намаляват, така че има по-ниска енергийна ефективност. Ако клетъчната енергия е недостатъчна, метаболизмът страда и това се проявява чрез симптоми като капилярна слабост.

Коензим Q10 е антиоксидант

Според статия в Offarm определени заболявания и възраст причиняват оксидативен стрес. Убихинолът действа като антиоксидант със силата да неутрализира свободните радикали.

Ето как CoQ10 предпазва космения фоликул от увреждане, причинено от процеса на стареене, токсини и замърсяване.

Как да използвате коензим Q10 процедури за коса

Въпреки че коензим Q10 може да бъде част от лечението, Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) не го е одобрила като лекарство. Въпреки това, той се разпространява като хранителна добавка и се препоръчва от здравни специалисти.

Това орално съединение е популярно в меки гелове, капсули и прахове. Локалното приложение е с капилярни серуми. В случай на таблетки, дозите и потенциите трябва да бъдат строго предписани от лекар.

Ампулите директно върху косата трябва да се използват у дома или като част от хидратиращи процедури, прилагани от стилисти.

Източници: https://steptohealth.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts