Коензим Q10 за коса: какво трябва да знаете

коензим Q10

Какво показват последните проучвания по темата

По принцип всички необходими на косата витамини се произвеждат от тялото. Някои хранителни вещества обаче могат да бъдат подсилени с перорални добавки и обогатени ампули за локално приложение. Такъв е случаят с коензим Q10 за коса, съединение, което е тясно свързано с нейния здравословен растеж.

Тази хранителна добавка също е свързана с работата на метаболизма, здравето на сърцето и мускулната релаксация. Въпреки това, на козметично ниво, той се отличава с резултатите, получени от тези, които се стремят да възстановят здравето на косата. Какви са неговите ефекти? Как се използва? Прочетете!

Какво е коензим Q10 и от какви източници може да се набави?

Коензим Q10, „убиквинол“ или „CoQ10“ ​​се определя от Nutri-Facts като мастноразтворимо съединение, съхранявано в тъканите на тялото. Подобен е на витамин, но фактът, че тялото е в състояние да го синтезира, има значение.

За да бъдем по-точни, той се намира в митохондриите и е необходим за процеса на дишане на клетките. Чрез него енергията от мастни киселини и въглехидрати се трансформира в клетъчно гориво.

Въпреки това, въпреки че се произвежда естествено, възможно е да се консумира под формата на хапчета, прахове и серуми. По същия начин има храни, които го осигуряват в малки количества. Например следното:

  • Плодове
  • Сьомга
  • броколи
  • спанак
  • Бобови растения
  • Кръстоцветни зеленчуци
  • сусам
  • Зехтин, масло от гроздови семки и соево масло

Ако нивата на CoQ10 са ниски, човекът се уморява по-бързо, чувства мускулна слабост, има по-малка издръжливост и показва ранно стареене на кожата и косата.

На последно място, това е една от основните съставки на много процедури за коса, насочени към възстановяване на жизнеността на косата и спиране на косопада.

Ефектите на коензим Q10 върху косата

Важно е да е ясно, че приемането на добавка CoQ10 самостоятелно няма да промени напълно външния вид на косата. Необходимо е да се прилагат други методи за грижа и да се обърне внимание на диетата. Заедно това позволява възстановяването на чуплива, пореста и матова коса.,

Благоприятства притока на кислород

Подсилването на коензим Q10 помага за оксигенацията на скалпа. Тази кожа се нуждае от достатъчно кислород, за да генерира енергия в клетките и да укрепи космените фоликули.

Увеличава производството на кератин

Медицинският речник на Clínica Universidad de Navarra обяснява, че кератинът е неразтворим и остър протеин, съставен от полипептидни вериги. Освен това е основната съставка на косата и ноктите.

Изследване, докладвано от Международната федерация на козметичните химици Societies Journal, разкри, че коензим Q10 е мощен биоактивен, който стимулира различни кератини в косата, особено тези, които са сведени до минимум от стареенето в космените фоликули.

Шампоани, тоници и флаш ампули, обогатени с CoQ10, се препоръчват за грижа за косата, тъй като съдържат свойства против стареене на базата на кератини.

Допринася за ефективен метаболизъм

Коензим Q10 играе основна роля в получаването на енергия през клетките; това се подчертава от Испанското дружество по медицина против стареене и дълголетие.

С годините нивата на това съединение намаляват, така че има по-ниска енергийна ефективност. Ако клетъчната енергия е недостатъчна, метаболизмът страда и това се проявява чрез симптоми като капилярна слабост.

Коензим Q10 е антиоксидант

Според статия в Offarm определени заболявания и възраст причиняват оксидативен стрес. Убихинолът действа като антиоксидант със силата да неутрализира свободните радикали.

Ето как CoQ10 предпазва космения фоликул от увреждане, причинено от процеса на стареене, токсини и замърсяване.

Как да използвате коензим Q10 процедури за коса

Въпреки че коензим Q10 може да бъде част от лечението, Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) не го е одобрила като лекарство. Въпреки това, той се разпространява като хранителна добавка и се препоръчва от здравни специалисти.

Това орално съединение е популярно в меки гелове, капсули и прахове. Локалното приложение е с капилярни серуми. В случай на таблетки, дозите и потенциите трябва да бъдат строго предписани от лекар.

Ампулите директно върху косата трябва да се използват у дома или като част от хидратиращи процедури, прилагани от стилисти.

Източници: https://steptohealth.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 клопки при мастурбацията, за които не сте подозирали

6 старомодни неща, които не трябва да се използват в интериора