21

апр.

Как ще изглежда Земята ако ледниците се стопят?

Всеки е чувал за глобалното затопляне и затова, че ледниците се топят

Но не всички си представят какви може да са последствията за планетата. Ако ледниците се разтопят, нивото на Световния океан ще се повиши чувствително. Това ще промени облика на континентите, а някои градове и страни ще бъдат погълнати от водата.

Европа

В случая на топене на ледниците според специалистите нивото на моретата на Земята ще се повиши приблизително с 65 метра. Лондон, Венеция, Нидерландия и голяма част от Дания ще изчезнат от лицето на земята. Средиземно, Черно и Каспийско море силно ще увеличат размерите си.

Азия

Територията, която днес населяват 600 милиона китайци, ще потъне под вода, както и цял Бангладеш и солидна част от Индия. Планинските райони на Камбоджа ще се превърнат в острови.

Северна Америка

Цялото Атлантическо крайбрежие на САЩ ще потъне под вода, включително бреговете на Мексиканския залив, Флорида и голяма част от Калифорния.

Южна Америка

В Латинска Америка столицата на Аржентина – Буенос Айрес, ще бъде залята с вода. Същата ще е участта и на крайбрежните Уругвай и Парагвай. В море ще се превърнат делтите на реките Амазонка и Парана.

Африка

В сравнение с другите континенти Африка няма да изгуби толкова много територия. Но повишаването на температурите ще направи по-голямата й част необитаема. В резултат на повишаване на водното равнище в Средиземноморието в Египет ще се окажат заблатени древните Александрия и Кайро.

Австралия

Обширните пустинни територии ще се превърнат във вътрешно море. А голяма част от тясната крайбрежна ивица, където днес живеят четирима от петима австралийци, ще потъне.

Антарктида

Западната й част ще бързо се разтопи. И днес тази област губи по 65 млн. тона лед годишно. Източната част на материка съдържа 4/5 от всички ледници на Земята. Тя ще преживее първия период на затопляне поради голямата си маса, но след това и тя ще се стопи.

Източник: www.amnh.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts