4

апр.

Пиете ги всеки ден: 5 напитки, които са по-лоши от кока-колата

Понякога не подозираме вредите, които причиняваме на собственото си здраве като предпочитаме напитки, които мислим за безвредни

И не става въпрос за напитки като алкохол или бира, както може би предполагате. Има неща, които пием всеки ден, и чиято вреда може да се нарече бомба със закъснител. Дори сме свикнали да мислим някои от тях за полезни. Да, някои от тези напитки дори и лекарите препоръчват. Но наскоро учени от университета Бен-Гурион в Израел съставиха класация на най-вредните за хората и в него има няколко изненади.

Горещ чай

Сигурно си мислите, каква е вредата тук? Китайците например пият чай почти нон-стоп. Но проблемът е в температурата. По нашите географски ширини сме свикнали да пием чай, който е по-горещ. И всички горещи напитки (не само чай, но и парещо кафе, както и супер топъл бульон) изгарят хранопровода, което води до микротравми и микровъзпаления.

С течение на времето всички тези привидно незабележими проблеми могат да се превърнат в онкология. Така че оставете чая да изстине и тогава го изпийте.

Млечен шейк

Това е другата крайност – твърде студени напитки. Те водят до същите проблеми като горещите. В допълнение, млечните шейкове имат най-неприятния ефект върху мозъка, карайки го да стане инертен и инхибиран.

А фитнес треньорите уверяват, че млечните шейкове са най-добрият продукт след тренировка. Това е средство за увеличаване на теглото. Ако обаче си поставите за цел да качите няколко килограма, тогава пийте за ваше здраве. Просто го загрейте малко.

Силно кафе

В умерени количества кафето е много полезно: събужда, ободрява, ускорява метаболизма. Но ако кафето е твърде силно, може да предизвика вазоспазъм: налягането рязко скача и след това също толкова рязко пада. В резултат на това здравето може да се влоши.

Разкъсаните артерии няма да ви благодарят за подобни експерименти, точно както и мозъкът, изтощен от спазми. Ако кафето е и със захар, тялото скоро ще започне да вика за помощ.

Енергийни напитки

Не толкова отдавна западните медии писаха за една ужасна история: млад мъж, семеен човек, баща на две деца, работил толкова усилено, че без енергийни напитки заспивал в движение. Всичко завършило много зле: той вече е инвалид, лекарите трябваше да премахнат част от мозъка му. Заради ударната доза стимуланти човекът получил инсулт.

И не се утешавайте с „умерени дози“. Във всеки случай енергийните напитки не са полезни, а понякога са и направо опасни. Никой не знае кога тялото ще се разбунтува.

Пакетиран сок

Захар и още захар. В соковете от кутия може дори да има повече, отколкото в кока-колата. Тоест, добре дошли в прекрасния свят на диабета, лошите зъби, наднорменото тегло и други спътници на модерния човек, който е твърде разглезен със сладко.

В такива напитки практически няма витамини и минерали. Но може да има подсладители, които често са дори по-вредни от захарта.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts