Как да разбера дали котките си играят

20

ян.

Как да разбера дали котките си играят или бият?

Когато вашите котките си бият могат да се наранят лошо. Прочетете, за да научите кога котите си играят или се бият

Животински игри често включват нокти и зъби. Въпреки че това не представлява непременно опасност, то предизвиква объркване за много от техните настойници, които често не знаят дали котките им играят или се бият. Има как да различите двете поведения, стига да знаете какво да гледате.

Както споменахме по-горе, за да разберете дали две котки поддържат приятелски отношения или са по средата на битка, трябва да обърнете внимание на езика на тялото им. Някои признаци са по-фини от други, така че обърнете внимание на обясненията по-долу.

Приятелско поведение и агресивно поведение

Можете да разберете разликата между играта и действителния бой, като наблюдавате езика на тялото на котките.

Първо, нека опишем играта между котки. Когато се чувстват игриви, домашните котки могат да проявяват поведение, което изглежда агресивно, като разширяване на зениците, махане на опашки, сякаш са развълнувани, или дебнене, за да се нахвърлят върху краката или ръцете. В тези случаи обаче няма никакво агонистично намерение.

Ключът към разграничаването на това е, че всички тези поведения са много по-тихи и неефективни от тези, наблюдавани в агресивна ситуация. Това означава, че ухапванията няма да причинят нараняване; няма да чуете пръхтене или разкъсващо мяукане, нито ще видите настръхване на козината на гърба или опашката.

Освен това котката може да заеме компрометиращи позиции, като например показване на корема си, което никога не бихте забелязали в ситуации на реална опасност.

Следователно вие наблюдавате поведение на контрол върху околната среда и провокация, но те не са отбранителни или агресивни. Котките са склонни да имитират поведението на другия и би било много рядко да се появят наранявания след този тип взаимодействие. Нека видим какво можем да наблюдаваме, когато две котки се бият.

Какво характеризира агресивното поведение при котките

Когато две котки се подготвят за битка, първото нещо, което вероятно ще направят, е да се опитат да я избегнат чрез сплашване (за разлика от играта, където канят другата да участва). В този случай се наблюдават специфични подробности за агресия и заплаха:

  • Продължително и силно мяукане, с дрезгав оттенък, нарастващ до пронизително писък
  • Настръхнала козина на гърба и опашката
  • Пръхтене, показване на зъби
  • Извиване на гърба
  • Сплашващи подходи, без реална битка, за да накарат другия да се отдалечи
  • Ако избухне битка, агресията ще бъде много по-крайна и насочена към нанасяне на реални щети. В този случай ще видите наранявания след борбата.

Източници:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts