как да подготвим градината за зимата

17

ное.

Как да подготвим градината за зимата

Прочетете всичко, което ви е нужно по темата

Тъй като дните стават по-къси и въздухът става хладен, е време да подготвите градината си за зимата. В тази статия ще споделим някои съвети и трикове, за да подготвите градината ви за зимата.

Почистете

Първата стъпка, за да подготвите градината си за зимата, е цялостно почистване. Отстранете всички паднали листа, мъртви растения и градински отпадъци. Това помага да се предотврати презимуването на вредители и болести във вашата градина.

Подрязване: Подрязвайте мъртвите или обрасли клони от храсти и дървета, за да насърчите здравия растеж през пролетта. Не забравяйте да подрязвате в точното време, тъй като някои растения предпочитат да бъдат подрязвани в края на зимата.

Трайни насаждения: Намалете многогодишните си насаждения до няколко инча над земята, но оставете малко материал за храна за птиците.

Едногодишни: Отстранете едногодишните растения, които вече са завършили жизнения си цикъл и ги компостирайте, ако е възможно.

Плевели: Издърпайте всички останали плевели, които биха могли да задушат градината ви през зимните месеци.

Защитете растенията от студа

Защитата на вашите растения при суровото зимно време е от съществено значение, за да се гарантира тяхното оцеляване.

Мулчиране: Нанесете слой мулч около градинските лехи, за да изолирате почвата и да регулирате нейната температура. Това помага за защита на корените на растенията от замръзване.

Увийте чувствителните растения: За деликатни растения като розови храсти използвайте чул или специализирани растителни покривки, за да ги предпазите от замръзване и студени ветрове.

Хидратирайте преди замръзване: Поливането на вашите растения преди замръзване може да помогне за тяхната защита. Мократа почва задържа топлината по-добре от сухата почва, намалявайки шансовете вашите растения да измръзнат.

Продължете да поливате

Въпреки че може да изглежда нелогично, от решаващо значение е да продължите да поливате градината си през зимните месеци.

График на поливане: С падането на температурите намалете честотата на поливане, но увеличавайте количеството вода всеки път. Поливайте градината сутрин, за да позволите на почвата да изсъхне през деня и да намалите риска от увреждане от замръзване.

Хидратирайте преди замръзване: Поливането на вашите растения преди замръзване може да помогне за тяхната защита. Мократа почва задържа топлината по-добре от сухата почва, намалявайки шансовете вашите растения да измръзнат.

Подгответе моравата си

Аериране: Преди земята да стане твърде твърда, аерирайте моравата си, за да позволите на въздуха, водата и хранителните вещества да достигнат до корените. Това може да стане с градинска вилица или специализиран аератор.

Наторете: Нанесете тор за зимуване, за да осигурите основни хранителни вещества, които вашата трева може да съхранява през зимата.

Косене: Продължете да косите моравата си, ако е необходимо, но постепенно намалете височината на острието. Оставянето на вашата трева твърде висока може да създаде убежище за вредители и болести.

Как да подготвим градината си за зимата- почиствайте и съхранявайте инструментите си

Не забравяйте да подготвите и вашите градински инструменти за зимата.

Почистете и наточете: Почистете вашите градински инструменти и наточете техните остриета. Това не само ги поддържа в добро работно състояние, но и удължава живота им.

Предотвратяване на ръжда: Нанесете лек слой масло върху металните части, за да предотвратите ръжда през зимните месеци.

Съхранение: Съхранявайте инструментите си на сухо място, далеч от атмосферни влияния. Ако имате градински навес или гараж, помислете дали да не ги окачите на стена или да инсталирате щифт за лесен достъп.

Контрол на вредителите

Зимата може да бъде време за почивка за много градински вредители, но някои все още са активни.

Проверете растенията: Проверете градината си за признаци на нашествия от вредители. Ако забележите листни въшки или други вредители, вземете мерки за премахването им.

Подрязвайте и унищожавайте: Подрязвайте всеки заразен или болен растителен материал и го изхвърлете далеч от вашата градина.

Компостиране: Бъдете внимателни с това, което добавяте към вашата купчина компост. Някои градински вредители могат да оцелеят през зимата в компоста, така че избягвайте да добавяте засегнат растителен материал към вашия компост.

Направете план за пролетта

Използвайте зимните месеци като време за планиране и мечтание за бъдещето на вашата градина.

Градински дневник: Поддържайте градински дневник, където можете да записвате идеи, да отбелязвате успехи и предизвикателства и да планирате следващия вегетационен период.

Каталози със семена: Разгледайте каталози и уебсайтове за семена за вдъхновение. Поръчайте семена достатъчно предварително, за да сте сигурни, че имате сортовете, които желаете.

Дизайн на градината: Обмислете всички промени или допълнения, които искате да направите в дизайна на вашата градина. Това може да е отличен момент да очертаете вашите идеи и да създадете план за засаждане.

Като следвате тези съвети, за да подготвите градината си за зимата, вие ще гарантирате, че тя ще остане жизнено и здравословно пространство дори през студените месеци. Докато почиствате и защитавате растенията си, поддържате моравата си и планирате следващия сезон на отглеждане, вие ще подготвите почвата за процъфтяваща градина, когато пролетта най-накрая пристигне.

Източници:Winter-Ready Gardens: How to Prepare Your Garden for Winter (decortips.com)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts