18

сеп.

Как да повишите грамотността на детето от 1-ви до 3-ти клас?

грамотността на детето
  1. Четене. На първокласника вие четете, спирайте на интересно място и го оставите сам да продължи. В следващите класове насърчавайте детето да чете самостоятелно книги, които са му интересни. За „задължителните”, които отбягва, продължавайте да участвате. Самостоятелното четене разширява речника, помага да се запомни правописът и правилното структуриране на изреченията.
  2. Кръстословици. Те дават възможност да мисли, да съобразява, да научи нови думи, да запомни правописа им. В началото решавайте заедно, като детето чете каква дума се търси, вие подсказвате, а то пише. Постепенно го оставете да решава кръстословиците само и да ви пита за нещата, за които не се сеща.
  3. Игри с думи. По време на пътуване или на разходка може да търсите рими на думи, да изброявате думи, които започват с определена сричка, да измисляте изречения, съставени от думи, които започват с една и съща буква, например ”Мама Мими мрази маслини” или „Борис бере боровинки”.
  4. Ролеви игри. Децата обичат да се правят на учители, телевизионни водещи, репортери. Поощрявайте такива игри. Нека учителят да ви диктува да пишете, после да проверява диктовката и да търси грешки. Като ги намери, да ви обясни правилата на правописа. На водещия дайте възможност да ви интервюира. На журналиста измислете случка, от която да направи пряко включване или пък с диктофона и видеокамерата на смарфона да подготви репортаж. Освен че ще свикне да измисля истории, с времето детето ще започне да се изразява по-добре, ще поправи грешки в речта си – неправилно построяване на изреченията, използване на паразитни думи.
  5. Общуване с грамотни хора. Родителите и близкото обкръжение за детето са източник на информация за правилното произношение на думите, поставянето на ударенията и т.н. Старайте се повече да общува с хора, които говорят интересно, грамотно, с богат речник. Това е приятно, а като слуша, детето много по-бързо запомня кога какви думи и речеви обрати да използва.
  6. Настолни игри. В книжарниците има много от сорта на „Скрабъл”, за съставяне на думи и т.н.
  7. Цветни плакати. Ако постоянно прави грешки в еднотипни думи, може да ги напишете на големи листове, да ги украсите с привличащи погледа картинки и да ги закачите в детската, в кухнята, на други места, където често попадат в полезрението на малкия ученик.
  8. Речници. Във всеки дом е добре да има правописен речник. Покажете на детето как да търси в него, когато се съмнява как се пише някоя дума. Ако му разрешавате да използва компютър, таблет или смартфон по всяко време, ще му е още по-приятно да търси правописа на думите в интернет. Но му покажете кои са добрите сайтове, за да не се изненадате какви поражения върху грамотността нанасят случайни минувачи в Чичко Гугъл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts