27

дек.

Как да възстановите дрезгавия глас по време на настинка

Можете да излекувате гърлото и да възстановите гласа си, като използвате както лекарства, така и доказани народни средства

Лекарите наричат ​​това заболяване ларингит. Най-често то се проявява като възпалено гърло, болка при преглъщане и болезнена непродуктивна кашлица.

Симптомите могат да се появят както в началото на настинката, така и няколко дни след привидно пълно възстановяване. Причината за забавената проява на ларингита е неправилно лечение на вирусна инфекция или бактериално усложнение.

Дрезгавостта е следствие от възпаление на ларинкса и гласните струни

Може да възстановите гласа при ларингит и дрезгав глас с помощта на противовъзпалителни лекарства. Те включват различни спрейове и таблетки за гърло. Съдържат антимикробни компоненти, които помагат да се справите с инфекцията и да се отървете от всички прояви на болестта. Лечението трябва да продължи най-малко 5 дни, дори ако подобрението е настъпило по-рано. В противен случай има голяма вероятност ларингитът да повтори и то в по-тежка форма.

По време на лечението е необходимо да се даде пълна почивка на възпалените гласни връзки. Не бива не само да викате, но и изобщо да говорите, включително шепнешком. Ето защо е най-добре да прекарате болестта у дома, дори ако общото ви здравословно състояние ви позволява да отидете на работа.

Топлината също е от голямо значение при лечението на дрезгав глас по време на настинка

Необходимо е да пиете топли напитки (чай, билкови отвари, компоти и плодови напитки) и да увиете врата с вълнен шал. Ако се спазват всички горепосочени мерки, подобрението, като правило, настъпва вече на втория или третия ден.

Лечение на ларингит с народни средства

Народните средства за лечение на дрезгав глас понякога са не по-малко ефективни от лекарствата, които може да си купите от аптеката. Те могат да се използват както в комбинация с медикаменти, предписани от лекар, така и като самостоятелна терапия. Важно условие: по-добре е лечението да се извършва под наблюдението на специалист, за да сте сигурни, че болестта наистина регресира.

Най-известното домашно лечение на ларингит е гаргарата

За да направите това, може да използвате разтвор на сода или морска сол (1 чаена лъжичка от избрания продукт на чаша топла вода), както и отвари от следните билки:

  • градински чай;
  • жълт кантарион;
  • невен;
  • лайка;
  • евкалипт.

За по-добри резултати може да си приготвите отвари като смесите няколко билки. Например, отвара от лайка, невен и градински чай, смесени в равни пропорции, е много ефективна. Оптималното съотношение е 3-4 супени лъжици билки на литър вода.

Гаргарата трябва да се прави на всеки час и половина до два часа. Чаят е добре да бъде предварително филтриран и охладен до температура 37-38 градуса. За една процедура са достатъчни 100 милилитра.

Лимонът също може да помогне за лечение на възпалено гърло и дрезгав глас

Необходимо е да се използва лимонов сок, разреден с топла вода в съотношение 1:1. Процедурата трябва да се извършва на всеки половин до един час. Този метод на лечение не се препоръчва на хора с чувствителен зъбен емайл.

Лимонът ще бъде по-ефективен, ако изстискате сока от него и го смесите с мед. Желателно е съотношението мед и лимонов сок да е равно. Получената смес можете да и добавяте към топъл чай.

Към нея може да се добави и сок от алое. Действа противовъзпалително, но е много горчива и може да предизвика отвращение и дори гадене у някои хора. В идеалния случай се изискват 5-7 капки сок от алое на супена лъжица мед и лимон, но ако лечението се понася лошо, по-добре е да намалите дозата на алоето наполовина. Получената смес трябва да се приема на всеки два часа. Препоръчително е да не я поглъщате веднага, а да я държите в устата, докато се разтвори напълно.

Пилешко яйце ще помогне за възстановяване на дрезгав глас

Трябва да разбиете един суров жълтък с една чаена лъжичка захар и да добавите малко масло към сместа. Използвайте това лекарство 3-4 пъти на ден между храненията.

За лечение трябва да използвате само пресни селски яйца. Преди употреба те трябва да бъдат добре измити и изплакнати с гореща вода. В противен случай съществува риск от заразяване с тежка чревна инфекция – салмонелоза.

Ларингитът може да се излекува и чрез инхалации

За това е препоръчително да използвате евкалиптово или ментолово масло. В съд с вода, чиято температура е 70-80 градуса добавете 3-5 капки масло и да разбъркате всичко старателно. След това трябва да се наведете над съда с получената течност и да вдишвате ароматните изпарения за 5-7 минути. Ефектът ще бъде по-голям, ако го правите с уста. Процедурата трябва да се извършва 3-4 пъти на ден. Важно е да спазвате предпазните мерки, за да не се изгорите.

Възпалено гърло, болка при преглъщане, зачервяване на гърлото, запушване на носа, секреция от носа, кихане и сърбеж, реакция на лимфните възли в челюстта и шията, както и треска – всичко това са симптоми на ОРВИ. Това означава, че в тялото е попаднала инфекция, която се предава по въздушно-капков път и причинява респираторни прояви с различна тежест.

При ненавременна диагноза и късно лечение са възможни усложнения като пневмония, трахеит, отит, синузит, синузит и др. За да се предотврати това, се препоръчва да се поддържа почивка на легло, да се пият много течности, да се проветрява стаята и да се овлажнява въздуха. От лекарствата може да се взимат антипиретици при температура над 38,5–39 градуса, нещо за хрема, антисептични и противовъзпалителни средства, както и витамин С.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts