17

юни

Какъв тип ученик е вашето дете?

То е ясно, че ако детето има пропуски, ще трябва да вземете мерки, за да ги попълните през лятото


Но и добрите ученици са различен тип според психолозите. Оценките не са ясно мерило – детето може да се справя на сравнително високо ниво и пак да има върху какво да работите, за да сте сигурни в успеха му за следващите класове, а и в живота. При това имайте предвид, че промените са бързи – първокласникът може да е бил от един тип, а във втори клас поради някакви причини вече да изглежда от друг.

За да разберете, предварително си помислете какви въпроси ще зададете на госпожата.

Педагози и психолози разграничават 3 основни типа добри ученици.

В първата група влизат дисциплинирани и съвестни момичета и момчета, които изпълняват изискванията на преподавателите, но не проявяват инициатива и не си поставят цели. Ако учителката смята, че синът или дъщеря ви има подобно поведение, ще трябва да създадете устойчив интерес към определена област – спорт, изкуство, литература, математика. Постиженията в избраната сфера действат стимулиращо, защото мотивират детето да се развива и в останалите.

Във втората група влизат любознателните деца, които обаче са немарливи и често равнодушни към оценките. Понякога са разсеяни, но обикновено проблемът е, че им липсва постоянство и усърдие да доведат нещата до успешен край. Родителите подценяват проблема в началните класове, понеже виждат, че детето знае и не смятат за толкова важна някоя и друга издънка. Трябва да поработят върху мотивацията и да покажат на сина или дъщеря си, че устойчивостта в резултатите също има значение, а не само любознателността, съветват педагозите. Може да обещаете награда, ако се постарае да получава добри оценки през цялата следваща година.

В третата група попадат отличниците. Те се стремят към знания, но и към похвала, одобрение, високи бележки. В този случай особено важна е поставената цел – знания, а не просто шестици, подчертават психолозите. Без нея интелектуалният потенциал няма да се развива, ако детето попадне в слаба конкуренция и получава високи оценки само защото блести сред другите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts