7

фев.

Какво ще стане, ако откъснете папилома?

Папилома се образува по тялото и на пръв поглед не представлява сериозен здравословен проблем. Възможни ли са усложнения при откъсване на папилома?

откъсване на папилома

Повечето хора се притесняват заради това са неприятни при допир. Ако са повече, не представляват много приятна гледка. Причината за появата им е човешкият папиломен вирус. Тоест, тези малки заоблени, често разположени на крака, подмишницата или в областта на шията образувания са кожни прояви на вирусна инфекция, която често „повдига“ главата си при намаляване на имунитета, хронични заболявания, бременност.

В някои случаи папиломите могат да бъдат наранени от дрехи и бижута, което дори може да увреди образуванието и да доведе до неговото отлепване

Има случаи, в които хората самостоятелно отделят папиломите, вярвайки, че така няма да навредят на здравето си.

Възможно ли е да се направи това и какви са последствията? Нека разберем.

Какви усложнения могат да възникнат при откъсване на папилома?

  1. Папиломите се причиняват от HPV – човешки папиломен вирус. В повечето случаи това са напълно доброкачествени неоплазми. НО има и онкогенни щамове на вируса, които могат да причинят злокачествени тумори. Рядко, но някои могат да се преродят. И такива папиломи определено не могат да бъдат откъснати самостоятелно. Важно е да се отстрани в медицинско заведение с последващо хистологично изследване. Такива папиломи могат да имат неравномерна форма, да са неравни, да имат хетерогенен цвят. Това ги различава от други образувания.
  2. Папиломът се храни с отделен съд. И в резултат на отделяне на формацията може да се появи обилно кървене. И ако папиломът е разположен върху лигавица (на гениталиите, например), тогава кървенето може да бъде много обилно и продължително. Това е друг важен аргумент за отстраняване на папилома от лекар – по време на процедурата съдът, който захранва образуванието, се каутеризира и може да се избегне кървенето.
  3. Травматизацията на папилома значително увеличава риска от злокачествено заболяване. Тоест, ако доброкачествена формация се отстрани непълно, тя рано или късно може да се трансформира в злокачествена.
  4. При самостоятелно отстраняване на папилома в асептични условия, може да се появи интензивно възпаление и дори нагнояване, което е практически невъзможно при лазерно отстраняване и с помощта на течен азот. Този процес може да остави забележим белег върху кожата.

Ето защо не трябва да откъсвате папиломата сами. Ако случайно се повреди от бижу или дрехи, е необходимо мястото да се третира с антисептичен разтвор, да се запечата с надеждна лепенка и възможно най-скоро да се консултирате с лекар.

Ако искате да премахнете папилома, тогава е по-добре да се свържете със специалист – в болнично заведение това се прави много бързо, безболезнено и не толкова скъпо, че да рискувате здравето си.

Източник: ayzdorov.ru

Comment (1)

  • Станимир Владиславов 07.02.2023 Reply

    Не пипайте папиломите! Опасно е и не трябва да се късат!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts