Какво ще стане, ако откъснете папилома?

Папилома се образува по тялото и на пръв поглед не представлява сериозен здравословен проблем

Повечето хора се притесняват заради това са неприятни при допир. Ако са повече, не представляват много приятна гледка. Причината за появата им е човешкият папиломен вирус. Тоест, тези малки заоблени, често разположени на крака, подмишницата или в областта на шията образувания са кожни прояви на вирусна инфекция, която често „повдига“ главата си при намаляване на имунитета, хронични заболявания, бременност.

В някои случаи папиломите могат да бъдат наранени от дрехи и бижута, което дори може да увреди образуванието и да доведе до неговото отлепване

Има случаи, в които хората самостоятелно отделят папиломите, вярвайки, че така няма да навредят на здравето си.

Възможно ли е да се направи това и какви са последствията? Нека разберем.

Какви усложнения могат да възникнат, ако се откъсне папиломата?

  1. Папиломите се причиняват от HPV – човешки папиломен вирус. В повечето случаи това са напълно доброкачествени неоплазми. НО има и онкогенни щамове на вируса, които могат да причинят злокачествени тумори. Рядко, но някои могат да се преродят. И такива папиломи определено не могат да бъдат откъснати самостоятелно. Важно е да се отстрани в медицинско заведение с последващо хистологично изследване. Такива папиломи могат да имат неравномерна форма, да са неравни, да имат хетерогенен цвят. Това ги различава от други образувания.
  2. Папиломът се храни с отделен съд. И в резултат на отделяне на формацията може да се появи обилно кървене. И ако папиломът е разположен върху лигавица (на гениталиите, например), тогава кървенето може да бъде много обилно и продължително. Това е друг важен аргумент за отстраняване на папилома от лекар – по време на процедурата съдът, който захранва образуванието, се каутеризира и може да се избегне кървенето.
  3. Травматизацията на папилома значително увеличава риска от злокачествено заболяване. Тоест, ако доброкачествена формация се отстрани непълно, тя рано или късно може да се трансформира в злокачествена.
  4. При самостоятелно отстраняване на папилома в асептични условия, може да се появи интензивно възпаление и дори нагнояване, което е практически невъзможно при лазерно отстраняване и с помощта на течен азот. Този процес може да остави забележим белег върху кожата.

Ето защо не трябва да откъсвате папиломата сами. Ако случайно се повреди от бижу или дрехи, е необходимо мястото да се третира с антисептичен разтвор, да се запечата с надеждна лепенка и възможно най-скоро да се консултирате с лекар.

Ако искате да премахнете папилома, тогава е по-добре да се свържете със специалист – в болнично заведение това се прави много бързо, безболезнено и не толкова скъпо, че да рискувате здравето си.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Пиянството на зодиите: кой как пие и какво му се случва като прекали с алкохола

Колко дълго може да остане заразен човек с Oмикрон?