татуировки

9

юни

Какви са рисковете за кожата има от правенето на временни татуировки?

Как черната кана във временните татуировки може да навреди на кожата?

Чували ли сте за рисковете от използването на черна къна във временни татуировки? В днешно време това е много популярна мода, която се увеличава през летния сезон, когато кожата е по-открита.

Този пигмент се получава от храст. Ако се прилага естествено, цветът на татуировката може да бъде непрозрачен, с меден или кафеникав тон, който е по-малко впечатляващ. Въпреки това, когато се добавят химикали, като парафенилендиамин, мастилото потъмнява, което прави резултата по-привличащ вниманието.

Въпреки това, в същото време може да предизвика различни реакции, компрометиращи здравето.

Какво е къна и за какво се използва?

Къната или естествената къна (както можем да я наречем, за да я разграничим от продукта, получен от добавки), е пигмент. Извлича се от растението Lawsonia inermis. На испански е известно като alheña, arjeña или jena.

Това е храст, произхождащ от субтропичните региони на Африка и Западна Азия, въпреки че е широко разпространен в други райони. Достига до 2 до 3 метра височина. Има малки цветя и плодове, които са като къпини.

Ползите за здравето на Lawsonia inermis са разнообразни. Съобщава се, че съдържа флавоноиди, танини и фенолни съединения. В допълнение, той действа като стягащо, антисептично и има антимикробни свойства.

В този смисъл се използва за лечение на стомашно-чревни язви, като антидиарийно и антиуролитиазно средство. Прилага се дори при екзема и открити рани, както и за успокояване на дисменорея.

Парафенилендиамин и черна къна

Пигментът в естествената къна има червеникав или меднокафяв тон, който понякога е зеленикав. Следователно, не е толкова ефектен или привличащ вниманието, когато се прилага. Остава само 3 до 4 дни. Това обаче е начинът, по който е бил използван в ритуални церемонии в ислямските страни или в Индия.

Въпреки това, на Запад той е модифициран чрез включване на някои добавки за потъмняване на пигмента, което го прави по-интензивен и дълготраен. Накратко, когато се нанесе полученият продукт (черна къна), ефектът е по-скоро като перманентна татуировка.

И тук започват проблемите. В черната къна основната добавка, използвана за подсилване на цвета, е парафенилендиамин, известен също като p-фенилендиамин, 1,4-диаминобензен или просто PPD.

Това е химикал, който може да се намери в различни ежедневни продукти:

  • Бои за дрехи
  • Сенки за очи и спирала
  • Индийско мастило, мастило за принтер и факс
  • Гумени ленти и гуми
  • Дръжки за велосипеди или инструменти
  • Очила за гмуркане
  • Неопренови костюми

Страни като Германия и Франция са забранили използването му в козметиката. Също така в Испания, съгласно Директива 76/768/EEC, концентрацията на диаминобензен е ограничена до максимум 6% в боите за коса и има други ограничения.

Имайки това предвид, заслужава да се отбележи, че в някои случаи делът на PPD в черна къна, използван като мастило за татуировки, може да достигне 15%, но максимално разрешеният за употреба на кожата е 2%.

Рисковете от черна къна за кожата

Къната е естествено вещество и употребата й се счита за нискорискова. Проблемът е парафенилендиамин. Но какво точно не е наред с това съединение и защо трябва да внимаваме при използването му?

Според проучвания, различни странични ефекти могат да бъдат резултат от контакт с кожата с PPD, включително тежки алергични кожни реакции. Това може да се случи дори при еднократна експозиция.

Възможните странични ефекти включват следното:

Сърбеж, усещане за парене, зачервяване или възпаление

Появата на везикули и мехури

Алергична контактна екзема

Зони с хипо- или хиперпигментация

Дихателна или бъбречна недостатъчност (когато възникнат кръстосани реакции)

По-специално, такива кръстосани реакции с PPD могат да възникнат при фотозащита и локални анестетици, както и при хора, приемащи определени лекарства (сулфонамиди, антимикробни, хипогликемични и антихистамини).

Може да се осъществи и сенсибилизация, така че при последващ контакт със съединението (например върху дрехите), реакциите могат да бъдат по-тежки. И накрая, PPD се счита за опасен за хора с дефицит на G6PD (глюкоза-6-фосфат дехидрогеназа), при които предизвиква хемолитична анемия.,

Татуировки с естествена къна

Често се смята, че този тип декорация няма усложненията на конвенционалните татуировки. Много хора просто приемат, че е като грим.

Всъщност дори възрастните позволяват на децата да имат временни татуировки. Ето защо AEMPS предупреди за подобни рискове от татуиране с черна къна.

Добра идея е да запомните, че химическите добавки причиняват реакции. Ето защо, ако ще си направите временна татуировка, уверете се, че е с естествена къна. За да сте сигурни в това, трябва да попитате художника, който прави работата.

Можете също да проверите дали не е черна къна, като погледнете цвета на праха. Както споменахме, естественият продукт има нюанс между кафяв, червеникав или меден; ако е много тъмен или черен, няма съмнение, че има добавки.

След като татуировката е направена, ще забележите и други разлики. Например, процесът на сушене с черна къна е бърз. Освен това ефектът продължава няколко седмици.

Източник: www.teleport.com/ pixabay.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts