25

ян.

И пандемията няма да е краят на света

Моментите, когато човечеството е стояло на прага на гибелта, не са един и два

Хората не разбират колко крехка е нашата планета и животът, като цяло. Шокира колко често сме стигали до ситуации на пълно самоунищожение…

Неизправност на компютърен чип в NORAD

Така наречената „студена война“ продължава от 1945 до 1990 г. Това е време, когато изглежда, че съдбата на света виси на косъм. Но нищо не илюстрира това по-добре от множеството страхове от ядрена война, възникващи в моменти на силно напрежение.

Един от тези моменти е на 3 юни 1980 година. В 3 часа през нощта съветникът на президента на САЩ по национална безопасност Збигнев Бжежински получава спешно телефонно обаждане. Съобщават му за неизбежността от масиран ядрен удар. Отбранителните сили са приведени в състояние на бойна готовност. За броени минути бомбардировачите на ВВС са готови за излитане, а ядрените ракети – за изстрелване.

За щастие, бързо е установено, че все пак става дума за лъжлива тревога и контраатаката е спряна преди да бъде нанесена сериозна вреда. След известно време е открит и виновникът – неизправен компютърен чип в Пентагона, на стойност… 46 цента.

Изригването на остров Тера

Един от най-големите вулканични катаклизми в историята на човечеството е изригване на вулкан във времената на минойската цивилизация. Това се случва на остров Тера в Егейско море в средата на второто хилядолетие преди новата ера.

Според различни оценки разрушителната сила на катастрофата е равна на 40 атомни бомби, взривили се едновременно. Любопитното е, че този катаклизъм е 100 пъти по-мощен от изригването на Везувий, опустошило Помпей през 79 г. от новата ера.

Излишно е да споменаваме, че това е един от определящите катаклизми за гибелта на минойската цивилизация в ранния бронзов век. То унищожава град Акротири – съвременния Санторини, и предизвиква земетресения и цунами, които практически опустошават остров Тера, както и плътно населения остров Крит. Вследствие на катастрофата се образува огромен облак от вулканична пепел, който покрива цяла Европа и променя глобалния климат в последващите години.

Астероидът 2018 GE3

Мисълта, че гигантски астероид ще се вреже в нашата малка планета и ще ни постигне съдбата на динозаврите, е ужасна. Но още по-страшно е, че това почти се случва на 14 април 2018 година.

За първи път споменатият в обзора на Catalina Sky Survey, астероид 2018 GE3 преминава покрай Земята само няколко часа след като е открит. В един момент той се намира само на 192 317 км от Земята -това е по-малко от половината разстояние между нашата планета и Луната.

Оценъчният диаметър на астероида е между 48 и 110 метра. До момента той се смята за най-големия известен обект, минал толкова близо до нас. Няма съмнение, че при евентуален сблъсък разрушенията щяха да са астрономически.

Неудържим супергрип

Макар че доктор Йошихиро Каваока не се опитва да възкреси отдавна измрели рептилии, изследванията му на птичия грип H5N1 през 2011 година повдигат някои сериозни въпроси за това колко далеч могат да стигнат хората в името на науката.

Модифицирайки щамове на вируса на птичия грип, Каваока се опитва да създаде нов хибриден щам на вируса, който би могъл да заобиколи имунната система на човека. Най-страшното е колко близо той стига до целта, когато изследването е спряно поради това, че представлява заплаха за здравето на цялото човечество.

Каваока успява да създаде вирус, който се предава по въздуха между опитните животни, които са държани в отделни клетки. Смята се, че на вируса не му е достигнала само една мутация, за да стане толкова смъртоносен за човека, че организмът ни буквално не би могъл да се справи с него.

Генно модифицирани бактерии

Средата на 90-те години на XX век е време на множество научни постижения по целия свят. Но има както открития, така и неуспехи. Един от тях би могъл да има астрономически последствия за цялото човечество. И това се случва в една от най-малките категории – бактериите, и по-точно генно модифицираните бактерии.

Създадената от немска биотехнологическа компания клебсиела плантикола се смята за полезен микроб, който превръща мъртвата растителна материя в етанол. А той, от своя страна, може да се използва навсякъде – от зареждането на автомобили до производството на алкохол. Учените са много доволни от успеха на своя проект и през 1994 г. вече разполагат с работен щам на бактерията, готов за полеви изпитания.

За щастие, независимо тестване в Орегонския държавен университет установява нещо, което компанията производител по някаква причина е пропуснала. Специалистите откриват, че бактерията плантикола
не чака растенията да умрат, за да започне да ги ферментира, и скоро всяко растение, на което тя е изпробвана, загива.

Още по-лошото е, че плантиколата е базирана на бактерии, присъстващи в разлагането на всеки тип от наземните растения. А това би могло да доведе до масово из-миране на растенията и опустошаването на ферми и гори по целия свят.

Излишно е да споменаваме, че полевите изпитания са отменени и всички планове за непреднамереното използване на глобалната чума за растения са спрени за неопределен срок.

Черната смърт

Една от най-опустошителните епидемии в историята на човечеството е т.нар. черна смърт. Така са наричани масовите огнища на бубонна чума, разразила се в Европа и Азия в средата на XIV век. Смята се, че епидемията започва от Китай, като бавно се придвижва на Запад, пренасяна от бълхи и болни плъхове. Тя сее след себе си смърт и страдания.

В Европа са чували за така нареченото „голямо море“ в годините, предшестващи неговото проникване на запад. Но не са подготвени за това, което се случва. През 1347 г. през Черно море в сицилийското пристанище Месина пристигат няколко кораба с мъртви моряци на борда. Живите са тежко болни и са покрити с язви.

Корабите бързо са изведени от залива, но щетата вече е нанесена. Чумата мълниеносно покрива останалата част от Европа, унищожавайки към 1351 година почти една трета от населението й.

По времето, когато черната смърт най-накрая утихва, тя е отнела между 75 и 200 милиона животи в Евразия и останалия свят.

И в наши дни се опитваме да се справим с потенциално опасни катаклизми, като пандемията предизвикана от новия коронавирус, глобалното затопляне, предизвикано от измененията на климата, или риска от трета световна война. Но независимо от множеството неуспехи човечеството отново и отново побеждава. Това обаче не означава, че не сме били на крачка от гибелта.

Историята показва, че краят на света неведнъж е чукал на вратата ни. И до този момент сме били истински късметлии, че не сме го допуснали.

Източник: wanttoknow.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts