13

авг.

Имате ли двор, задължително си направете френски градини

Понятието „френски градини“ се появява по времето на Луи XIV – краля Слънце

Характерни за тях са стриктните геометрични фигури и издигнатите оградени лехи. Класика е правоъгълникът, разделен на 4 квадрата.

Частите са отделени с красиви пътечки. В центъра на фигурата обикновено има скулптурна композиция или слънчев часовник. Може да ги заместите с голяма каменна или керамична кашпа или пейка.

Съвременните френски градини вече са по-разчупени

Създават се кръгови композиции, форми на елипси или цветя. Остават обаче повдигането на лехите и обточването им с пътечки. Трябва да имате предвид, че при това засаждане почвата пресъхва по-бързо и ще трябва да поливате по-често.

На този принцип може да се засадят както цветя, така и зеленчуци. Понякога се добавят храсти или плодни дръвчета като акцент. Когато планирате френската градина, по периметъра може да насадите невисоки храсти, които периодично да стрижете, за да придаде-те на границите на фигурите стриктна форма. Същата роля играят и различни декоративни оградки, каменни или тухлени стенич-ки. При еко аранжирана градина направете плет от клонки. Ако съвсем не ви се занимава, бордюрът от цветя също ще свърши работа – например тагетиси или невени, листна салата, декоративно зеле.

Най-напред очертайте контурите на градината и направете оградите

Така ще можете да насипете хранителна почва. Начертайте си план за растенията, които ще садите. Съчетайте ги на височина, добре е да са еднакви. Помислете и за багрите. Може в една леха да са едноцветни, но е красиво и да контрастират. Например ще е интересно да засадите три реда от различни на цвят салати или копривки.

За френската градина не са подходящи пълзящи растения, които се разрастват прекомерно

Така ще се размият графичните линии в лехите. Добре е цветята да са с трайна красота, да не губят бързо декоративност. Така няма да ви се налага по средата на сезона да ги скубете и да садите нови. Но пък не пречи да ги подстригвате, за да получите нова вълна от цветове. Много добре реагират на такава процедура камбанките, петуниите, обикновените изправени флоксове.

Не забравяйте, че растенията трябва да са със сходни изисквания за отглеждане

Няма как да ги поливате по различен начин, да им осигурите различна светлина, след като са на едно място.

Садете растенията на равни редове. Вътре в една леха може да направите с тях различни фигури – ромб, кръг, елипса. Или да ги садите шахматно.

Накрая идва ред на пътечките. Изравнете ги и ги почистете от трева. Може да напръскате с препарат, който ще пречи да пониква нова. Трамбовайте и насипете с подходящ материал – ситни камъчете, перлит, керамзит, дървени стърготини, натрошен корк.

Ще трябва през сезона да се грижите за пътечките, да ги подравнявате и при нужда да досипвате материал.

Източник: www.gardeningknowhow.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts