22

ян.

Грижа за стайните цветя през зимата: най-ефективните съвети

При липса на правилни грижи през зимата може да изгубите ценни екземпляри от домашната си градина

Други може да заболеят или да изгубят красотата си. Студените месеци са най-голямото изпитание за цветята, трябва да им помогнете.

През този период се скъсява светлата част на деня. Растенията изпитват недостиг на светлина, прорастват. Страдат цветята, които са на течение или на студен перваз на прозореца. Отделете ги възможно най-далече от стъклата, поставете ги върху изолиращи подложки от пенопласт или дърво. При проветрявате ги защитете. Най-лесно е да ги покриете е вестници.

Крият опасност и отоплителните уреди

Внимавайте топлата струя да не попари листата. При нужда разместете саксиите.

Повечето стайни растение са в покой през зимата. Без него някои може да загинат или да не цъфнат след това.

Постепенно разредете поливките. Не подхранвайте цветята без нужда. Но винаги се съобразявайте с индивидуалните им нужди. Ако са в топло помещение, почвата може да пресъхва по-бързо. Не забравяйте, трябва да използвате престояла вода със стайна температура. Студената ще ги стресира, ще забави растежа, а ако има пъпки, ще опадат. Топъл душ също ще им е от полза. Не само ще измие листата, но и ще повиши въздушната влажност около тях при изсъхването. Но това не важи за растения с мъхести листа като декоративните бегонии, както и за цъфналите.

През зимата не оставяйте отцедената вода в подложите чинийки, а я изливайте, за да не изгният корените. Ако поливате цветята често и по малко, водата ще се стича по стените на саксиите и няма да стига до корените. Така че правилно е да сипвате повече, но след засъхване на горния слой на почвата.

Някои цветя пък имат нужда от торене през зимата, защото тогава е активният им период

Такива са например филенопсисите, каланхоето, цикламата, стайната азалия, коледничето. По принцип през зимата препаратите се разреждат повече от указанието на етикета. В тях трябва да има най-вече фосфор и калий, азотът не е задължителен.

Много често през студените месеци листата на цветята жълтеят и падат

Това се дължи най-вече на сухия въздух. Пръскайте ги редовно, сложете съд с вода на отоплителните уреди, ако е възможно. Най-качествена работа вършат овлажнителите. Препоръчва се и събирането на саксиите на групи. Така при изпарението на влага те взаимно ще си помагат.

Недостигът на светлина също е проблем

Най-добре е да сложите саксиите до южен или източен прозорец. Периодично ги въртете към светлината, стига това да не е изрично забранено за съответния вид. Добре е и допълнително да ги осветявате по час сутрин и вечер.

В този период пресаждайте цветята само при спешна нужда – заболяване, счупен съд

Винаги се съобразявайте е произхода на растенията. Родените в тропиците не обичат резки промени в температурата, свикнали са на висока въздушна влажност. Обикновено те нямат нужда от покой, а растат и през зимата. Такива са фикусите, драцените, аглаонемата, дифенбафията.

Ако идват от субтропиците като бегониите, фуксиите, хлорофитумите и хоите, имат нужда от зимен покой при температура 15-16 градуса. Трябва да са близо до прозореца, доосветяване и торене не е необходимо. Някои растения от тази група губят листата си през есета, те се държат на 10-15 градуса, поливат се рядко и не се торят.

Пустинните цветя като сукулентите и кактусите също имат нужда от зимна почивка. Поливките им почти напълно се спират, но само ако са на хладно. Не им ли го осигурите, ще изгубят красотата си и няма да цъфтят.

Източник: homester.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts