10

окт.

Зимни грижи за косата – гарантират гъста коса през пролетта и лятото

Подбирайте всички средства за миене и стилизиране на косата според сезона. Тук ще намерите важни съвети за зимни грижи за косата

грижи за коса

През зимата и мазната коса има нужда от хидратация, защото върховете й се пресушават. Шампиоаните трябва да са максимално деликатни, с неутрално ниво 5 на pH, с натурални растителни съставки, без оцветители, парабени и силикони. След това задължително използвайте подхранващи и хидратиращи балсами и кондиционери.

Правете интензивни подхранващи и възстановяващи маски поне веднъж в седмицата

В състава им трябва да има активни компоненти като витамини В1, В5, В6 и F, гликолипиди, фосфолипиди, ефирни масла от цитруси, протеини, аминокиселини.

Бързо дава ефект маска с масло от жожоба. То овлажнява и облекчава разресването на косата, подпомага растежа и заздравява корените. Смесете 1 с.л. масло от жожоба, 1 с.л. мед и 1/2 пасирано зряло авокадо. Нанесете на влажна чиста коса, вгрийте в скалпа с масажиране и затоплете. След 30 минути измийте.

Подхранвайте и защитавайте редовно косата със средства, които не се измиват

Те имат в състава си вещества, които допълнително подхранват. Някои са специално разработени за защита от студ, други правят филм около косъма и пречат за изпаряването на влагата.

Внимавайте да не прекалявате с количеството, защото
косата ще изглежда сплъстена и мазна. Спазвайте указанието на опаковката, често 1-2 капки са достатъчни.

Защитете скалпа от пърхот. Дехидратирането прави кожата суха и раздразнена, горният й слой се лющи. Така става податлива на гъбички – причинители на пърхота.

За да се спасите от сух пърхот, използвайте максимално щадящи шампоани специално за суха и повредена коса. Натуралните масла много добре подхранват скалпа. Правете си редовно маски със зехтин, репейно, рициново, кокосово или бадемово масло.

При мазен пърхот, който трудно се влияе от домашни маски, се консултирайте с дерматолог. Използвайте специални лечебни шампоани.

Източници: https://steptohealth.com; https://www.freepik.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts