ухапване

23

юли

Защо кучетата нападат хора и как да се предпазим

Прочетете, за да научите как да се предпазите от ухапване

Животните се опитват да се защитят по няколко причини. В тази статия ще ви кажем някои от основните причини, поради които кучетата нападат.

Причини, поради които кучетата нападат

Някои хора вярват – дори има законодателство в подкрепа на тази теория – че има опасни кучета, които трябва да носят намордник, когато са на обществени места, или не трябва да бъдат осиновени от хора, които имат деца. Истината обаче е, че освен от генетиката на породата, агресията зависи от няколко фактора, като обучение или травма, през която е преминало животното.

Независимо дали е непознат, собствен собственик или други животни, има няколко причини, поради които кучетата нападат. Не е задължително да е голям, какъвто е случаят с питбулите, булдозите и ротвайлерите. Малките породи също могат да хапят, въпреки че последствията ще бъдат незначителни. Това са основните причини за атаките:

Здравословни проблеми

Когато животните изпитват болка или имат заболяване, те вероятно ще станат малко агресивни. Те не го правят нарочно, защото това е начинът, по който се защитават. Освен това, когато не са здрави, те може да се фокусират само върху симптомите си и може да не разбират, че човекът, който се обръща към тях, се опитва да помогне.

Липса на социализация

Социализирането на кучето е много важно за неговото емоционално развитие. Следователно домашни любимци, които нямат контакт с други животни, може да са по-малко послушни или по-склонни да атакуват или хапят.

Територия

Доминиращите кучета, които са много териториални, са склонни да бъдат малко агресивни, когато идентифицират натрапник или някой, който се опитва да мине през тяхната територия.

Храна

Това е една от основните причини, поради които кучетата нападат. Храната е наистина важна за тях. Те са наследили тази реакция от своите далечни братовчеди, вълците. Ако ядат, те може да ръмжат, да лаят или да искат да ухапят всеки, който се доближи до тях, защото вярват, че човекът иска да „открадне“ храната им.

Травма

Бездомните кучета, например, се опитват да нападнат онези, които се доближат до тях, не защото са лоши или агресивни, а защото това е техният начин да се предпазят от опасност. Не забравяйте, че те трябваше да се грижат за себе си и да се борят за храната и подслона си.

Фобии

Вашето куче може да стане агресивно, когато вали и гърми, когато чуе фойерверки, пътува в колата, докато е при ветеринар или друга стресова ситуация.

Как да се предпазим?

Освен разбирането на причините, поради които кучетата нападат, важно е да предотвратите тези ситуации и дори да предотвратите навици, които могат да подтикнат животното да се опита да се защити. Ето някои препоръки:

  • Не се доближавайте до животното, докато се храни.
  • Не ги плашете, когато около тях има играчки.
  • Не правете резки движения, когато са с кученцата си.
  • Не се опитвайте да ги докосвате, когато показват зъбите си.
  • Стойте неподвижни, когато животното е уплашено.
  • Ако това е чуждо куче, поискайте разрешение да го докоснете или да го доближите.
  • Бъдете внимателни, когато се приближавате до непознато куче, особено ако е бездомно.
  • Не бягайте, когато животно застане в позиция за атака.
  • Обърнете специално внимание на знаците, които кучетата дават, преди да атакуват. Освен това, ако това е вашият домашен любимец, направете всичко възможно да се социализирате и да го научите да спазва реда ви. Не забравяйте, че вие сте „лидерът на глутницата“ и те трябва да следват вашите заповеди.

Източници: https://myanimals.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts