4

апр.

Лененото семе – незаменима храна за мозъка и сърцето

Изследване на учени от Медицинското училище в Харвард сочи, че лененото семе и лененото масло са незаменими продукти за здравето на мозъка и на сърцето

Семето е най-добрият хранителен източник за набавяне на омега-3 и омега-6 полиненаситени мастни киселини, които подобряват работата на мозъка и го предпазват от невродегенеративни заболявания. То регулира нивата на холестерол в кръвта и така пречи за развитие на склероза. Подпомага функционирането на артериите и предотвратява кардиологични проблеми, включително инфаркт и инсулт. Държи съсирването на кръвта в нормални граници и предпазва от образуване на тромби. Способства за намаляване на кръвното налягане. Работи против възпаления в организма, които са в основата на много други болести.

Семената от лен стабилизират нивата на кръвната захар и действат срещу инсулинова резистентност

Това се дължи на разтворимите фибри, които забавят усвояването на глюкозата в кръвта.

Продуктите на основата на ленено семе действат отлично на храносмилането. Заредени с разтворими фибри, те подобряват усвояването на хранителните вещества. Слабителните им свойства допълнително улесняват храносмилателния процес. С тях стомахът се чувства пълен за по-дълго време. Това залъгва глада и улеснява поддържането на здравословно тегло.

Специалистите съветват ленено семе и ленено масло да присъстват редовно в храната. Ако се взима една до една и половина супени лъжици масло, се покрива дневната нужда от омега-3 мастни киселини.

Лененото семе има и други ползи, освен тези за сърцето

Полезно е за храносмилателната система, контрол на теглото.
Хората, които са на диета, се препоръчва да консумират ленено семе. Поради високото съдържание на диетични фибри, този продукт набъбва по време на храносмилането и след това се екскретира, действайки като „четка“ и носейки със себе си всички токсични съединения.

От гледна точка на стомашно-чревния тракт, лененото семе:

  • нормализира метаболизма на мазнините;
  • активира чревната подвижност;
  • помага за справяне със запек;
  • предотвратява абсорбцията на патогенни бактерии през чревната лигавица;
  • пречиства тялото от токсини.

Противораков ефект

Последните изследвания показват, че ленът има защитни свойства по отношение на:

  • рак на гърдата,
  • рак на простатата;
  • колоректален рак.

Лигнаните, съдържащи се в лененото семе, могат да блокират неконтролираното делене на туморните клетки, което е в основата на появата на рак. В допълнение, лигнаните могат да блокират ензимите, участващи в растежа на тумора.

Проведени са лабораторни изследвания върху животни: към диетата на експериментални субекти са добавени омега-3 мастни киселини от ленено семе. Така е открита уникалната способност на тази суперхрана да предпазва от възпаление и да блокира процесите, протичащи при развитието на туморни клетки в тялото.

Приложение и противопоказания

Лененото семе под каквато и да е форма не трябва да се консумира в следните случаи:

  • синдром на раздразнените черва;
    язвен колит;
  • дивертикулит;
  • запушване на хранопровода или червата;
  • заболявания на щитовидната жлеза.

Консумацията на ленено семе може да повлияе на усвояването на някои лекарства, включително инсулин. Консултирайте се с вашия медицински специалист, преди да приемете този продукт.

Що се отнася до формата на прием на ленени семена, те практически не се усвояват напълно от храносмилателната система. За да извлечете пълната полза от уникалния състав на лененото семе, е по-добре да го смелите с кафемелачка преди употреба. Полученият прах може да се приема по 25 г на ден, смесен със сок, добавен в тесто, поръсен върху извара, кисело мляко или каша.

Източник: urbech.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts