30

мар.

Защо детето започва да лъже?

Има причина и зад най-невинната детска лъжа

Вашето дете не просто си измисля, а е започнало и да послъгва. И то все в едни такива ситуации, които са трудни за него.

За да се намери решение на проблема, трябва да се открие и отстрани същинската причина. Затова преразгледайте своите изисквания към детето. Може би са твърде завишени. Постарайте се да му дадете възможност откровено да изразява своите отрицателни емоции и лошо настроение. Избягвайте да му се карате продължително. Направете всичко възможно, за да възстановите емоционалния контакт с него и да си върнете загубеното доверие.

Признае ли ви, че е извършило пакост, реагирайте максимално спокойно, обсъдете случилото се и непременно го похвалете, че е казало истината. Старайте се колкото може по-често да хвалите детето си, обръщайте внимание на въпросите, които го вълнуват и му казвайте колко много го обичате. А ако не сте в състояние самостоятелно да решите проблема с лъжите му, не се колебайте да потърсите помощ от психолог.

Как да отучите 3-5-годишните да лъжат? Преди всичко самите вие бъдете честни – в тази възраст родителският пример има огромно значение. Разказвайте на детето случки или му четете приказки колко вредна и опасна може да бъде лъжата. Най-добре се възприема информация, облечена в художествена, образна форма. Говорете, че много го обичате и няма да го наказвате, ако ви се доверява и ви казва истината, каквато и да е тя.

С 5-10-годишните трябва да помните, че вече имате личност с интереси и настроения, които трябва да уважавате, ако искате да промените поведението й. Осигурете на детето в начална училищна възраст лично пространство, тъй като именно стремежът към независимост и самостоятелност най-често провокират лъжите. Уважавайте неговите тайни, не го подлагайте на разпити. Ако ви вярва, ще ви разкаже всичко по собствено желание. Разговаряйте често, винаги аргументирайте решенията си и избягвайте необоснованите забрани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts