28

дек.

Защо водачите на автомобили трябва да вземат със себе си сурови картофи през зимата?

Оказва се, че вкусните картофи имат изключително неочевидни приложения

Не си струва да говорим защо имаме нужда от картофи. Не е тайна, че се използват за приготвяне на различни ястия. Опитните домакини обаче намират и други приложения на популярния зеленчук. Например, знаете ли, че можете да използвате сурови картофи, за да премахнете петна от дрехи или да върнете на предметите оригиналния им цвят? Оказва се, че жените са използвали този лайфхак още през 19-ти век.

Но дори и в съвременния свят има неочевидни приложения на картофите. Някои собственици на автомобили често вземат този зеленчук със себе си през зимата. Защо? Ще ви разкажем в нашата статия.

Картофи на помощ

Нека започнем с фактите. Обикновените сурови картофи могат лесно да спасят стъклата на автомобила от замръзване. Всичко, което трябва да направите, е да извършите малка процедура, която отнема само няколко минути.

Струва си да вземете предварително 2-3 сурови картофа от дома. Картофите се разрязват наполовина. В същото време от тях ще се отдели сок. С половинките минете внимателно през предното стъкло на колата, когато излизате навън през студения сезон. Така картофения сок ще помогне бързо да се отървете от образувалия се лед и също така ще предотврати разпространението му.

Защо това е възможно?

Факт е, че картофите съдържат захар и нишесте. Тази комбинация, разпределена по повърхността на стъклото, го предпазва от замръзване. Образува се един вид прозрачен филм, който предотвратява образуването на лед.

Разбира се, алгоритъмът на действията трябва да е различен в две ситуации: ако се опитвате да спасите стъклото от замръзване или ако искате да премахнете вече появилия се скреж. Нека разгледаме това по-подробно.

Как да предотвратим образуването на лед с помощта на картофи?

Ако ви предстои дълго пътуване сутринта, трябва да се подготвите още от вечерта. Първо, трябва да се запасите с чаша картофен сок. Да, ще трябва да опитате да изцедите точното количество, но определено си заслужава. Например, можете да настържете зеленчука и след това да го изстискате с марля. По този начин сокът ще протече сравнително бързо.

Вечерта трябва да намажете с този сок стъклата на колата. Сутринта, преди да тръгнете на път, трябва да минете стъклото, което сте обработили с картофения сок, с помощта на зимна течност за чистачки. Между другото, тя също не замръзва.

Как да се отървете от вече образувалия се лед?

Ако вече се е образувал лед върху прозорците на автомобила, тогава начинът за отстраняването му трябва да е малко по-различен. Така че си струва предварително да подготвите специално решение у дома. Трябва да смесите зимна течност за чистачки или препарат за миене на съдове със сок от картофи и малко алкохол.

Полученият разтвор трябва да се излее в бутилка със спрей и след това да се напръска върху прозорците на автомобила. След няколко минути от леда няма да остане и следа. Ще бъде лесно да се почисти от стъклото. И запомнете един важен момент: ако върху колата има сняг, той трябва да бъде отстранен и едва след това да се третира повърхността с картофения спрей.

Източник: avtotachki.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts