10

авг.

Диета при акне по време на пубертета

През лятото т.нар. младежки пъпки намаляват, но тийнейджърите не бива да се успокояват и да занемаряват грижите за кожата, ако имат акне

Иначе през есента състоянието ще се влоши. Акнето се дължи на хормоналните промени в организма. Хигиената обаче му влияе – омазняването, запушените пори способстват за повече пъпки.

Влияе и храната, затова дерматолозите и диетолози-те съветват тийнейджърите да си помогнат за отърваване от акнето с плодове и зеленчуци. През лятото те са в изобилие и са местно производство – т.е. не са брани недоузрели и не са обработвани с някакви химакали, за да оцелеят при пътуване.

От зеленчуците особено се препоръчват домати, зелени чушки, лук, салати, патладжани, броколи

Бял хляб и спагети, бял ориз, млечни продукти, храни с висок гликемичен индекс (шоколад, сладкиши), всичко пържено не се препоръчва, но специалистите обръщат специално внимание на момичетата и момчетата да избягват пилешкото месо и жълтъците. Те са богати на омега-6 мастни киселини, за които се смята, че са причина за по-тежко протичане на акнето. Макар че заради протеините се препоръчват на хора, които искат да направят мускули и здраво тренират във фитнеса, тийнейджърите с акне трябва да ги избягват. Същото се отнася за витамини, добавки, хормонални препарати, протеинови блокчета и напитки, които са много популярни във фитнес залите – може и да помагат за мускули, но и значително да увеличат младежките пъпки, включително по гърба и раменете.

Обикновено повечето тийнейджъри не се разминават съвсем без акне, докато се стабилизират нивата на хормоните им. То, обаче остава в лека форма при добра хигиена, избягване на неправилни храни и козметика. Задължително е да не чоплят пъпките.

Дерматолозите съветват тийновете да забравят за увеличителните огледала, в които всяка промяна по кожата изглежда огромна и провокира към „унищожение“. Това може да доведе не само до влошаване на състоянието, а и до сериозни белези.

При тежка форма и при акне, продължаващо след 20 години, е нужен преглед от дерматолог

Често се прави и консултация с ендокринолог и хормонално изследване. При тежко акне обикновено има редица хормонални нарушения. След като се установят, специалистът предписва лекарствена терапия. Всички медикаменти се назначават по определена схема, която е съобразена с индивидуалните особености на пациента, за да има добър резултат. Не правете нищо, което лекар е препоръчал на приятел, то може да е вредно за вас, подчертават експертите.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts