арника

5

мар.

Арника- употреба, ползи

Прочетете, за да научите ползите + 2 лесни рецепти

Това е растение от семейство Asteraceae, което е родом от Централна и Южна Европа, но също така присъства в Азия и Северна Америка. Вероятно сте чували за него, защото е често срещана съставка в кремове или мехлеми за облекчаване на синини и мускулни болки. Докато най-честата употреба на арника е за лечение на определени възпалителни състояния, някои казват, че тя може да бъде полезна и за растежа на косата.

Искате ли да научите повече за ползите и противоречията на това растение?

Употреба и ползи за здравето

Както споменахме, употребата на арника, която прилича по външен вид на маргаритката, датира от дълбока древност. Поколение след поколение го е използвало за лечение на синини и мускулни болки.

Помага за намаляване на болката

Арниката е популярна със своите противовъзпалителни свойства. Това е така, защото според преглед, публикуван в The Journal of Pharmacy and Pharmacology, той съдържа няколко химични съединения, включително флавоноиди и фенолни киселини. Поради това се предполага, че намалява възпалението и облекчава болката.

Също така, изследване, публикувано в The Cochrane Library относно локалната употреба на билки за лечение на остеоартрит, показва, че гелът от екстракт от арника може да предизвика ефекти, подобни на тези, осигурявани от ибупрофен. Ибупрофенът е нестероидно противовъзпалително лекарство, полезно за болката при хора с остеоартрит.

Заслужава обаче да се отбележи, че проучванията са неубедителни по отношение на ефективността на болкоуспокояващите свойства на растението. Освен това няма подробна и точна информация относно текущата доза.

Арника- при синини и травми

Синините се появяват в резултат на удар или травма на която и да е част от тялото. Те възникват, когато кръвоносните съдове на най-близката до кожата повърхност се счупят в резултат на удара.

Арниката може да помогне за намаляване на тези белези благодарение на противовъзпалителните си ефекти. В тази връзка преглед, публикуван в American Journal of Therapeutics, показва, че това растение би било по-ефективно от плацебо за лечение на различни състояния. Например посттравматична и следоперативна болка, оток и синини.

От друга страна, проучване, публикувано в The British Journal of Dermatology, показва, че 20% гел от арника е по-ефективен от 5% витамин К и плацебо, давани на хора с малки хематоми, създадени от използването на лазери.

Помага при косопад

В допълнение към ползите, споменати по-горе, арниката може да има свойства да насърчава растежа на косата и да предотвратява косопада. Изглежда, че използването на масло от това растение помага за намаляване на дразненето и възпалението на скалпа.

В този случай няколко източника на анекдотични данни потвърждават ефективността на употребата на арника за тази цел и в популярни процедури за грижа за косата. Има обаче много малко научна документация за това.

Рецепти с арника

Гел

Локалното приложение е най-подходящо за лечение на възпаления и натъртвания. Поради тази причина и поради способността си за абсорбиране, формата на гел е добра идея в тези случаи.

За да направите свой собствен мехлем, следвайте стъпките, описани по-долу.

съставки:

  • 2 чаши кокосово масло (400 мл)
  • 1/2 чаша суха арника (50 гр.)
  • 1/2 чаша настърган пчелен восък (62 гр.)

Приготвяне:

  • Първо изсипете кокосовото масло и изсушената арника в тенджера и оставете да къкри за около 1 час.
  • След това прецедете остатъците от препарата и сложете тенджерата отново на котлона. След това добавете пчелния восък и продължете да къкри, докато се разтопи.
  • Свалете от котлона и изчакайте няколко минути.
  • Сега изсипете всички съставки в блендера и пасирайте, докато получите гладка смес.
  • Накрая съхранявайте мехлема в стъклен буркан с капак на хладно и сухо място.

Отвара от арника

Този начин на консумация на арника се приготвя много лесно. Необходими са ви само няколко съставки и изработването му ще ви отнеме няколко минути. Освен да го пиете, можете да го нанесете и директно, ако имате натъртване или някаква мускулна болка.

съставки:

  • 1 чаша вода (250 ml)
  • 1 шепа листа от арника
  • мед (по желание)

Подготовка:

  • Първо изсипете водата в съд и загрейте до средна температура.
  • Преди да достигне точката на кипене, добавете шепа листа от арника и оставете да къкри за 10 минути.
  • Ако желаете, можете да го подсладите с мед.

Източници: https://steptohealth.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts