14

ное.

Детето само ще покаже, че е готово за детската градина

Първо, реагира спокойно и адекватно при поява на нови хора – връстници или възрастни

Второ, добре понася раздялата с близки, бързо се разсейва и успокоява, след като си тръгнат. Трето, научено е да се обслужва – храни се само, ползва тоалетна, облича се, прибира си нещата. Четвърто, скучае у дома, играчките бързо му омръзват и моли възрастните да си поиграят с него.

Откриете ли у детето изброените признаци, може да бъдете спокойни, че лесно ще се адаптира. Нищо чудно дори да очаква с нетърпение събитието, особено щом вече сте обяснили, че през есента ще тръгва „на училище“.

Но ако предполагате, че вписването в новата среда няма мине гладко, може да се заемете с подготовка. Повечето психолози препоръчват да потопите детето в темата, като му разказвате за детската градина, инсценирате ситуации с помощта на играчки, ходите на разходка до детското заведение, подарявате нова пижамка за следобедния сън.

Всичко трябва да бъде представено като забавно приключение, което се случва на големите деца. Разкажете, че в забавачката ще има много деца, с които ще играе и сред тях ще си намери приятели. Обяснете каква е ролята на госпожата – тя се грижи за всички в групата, учи децата на много интересни неща и организира различни занимания. Опишете режима – закуска, занимания, игри, обяд, следобеден сън и т.н. Добре е детето да знае, че малко след като се наспи и изяде следобедната си закуска, вие ще дойдете да го вземете. То още няма точна представа за времето, за да му обещаете, че ще си тръгне в 17 ч. А като му опишете дейностите, ще разбере и ще е по-спокойно.

Тези похвати действат, но не са универсални. При деца с повишена емоционалност, впечатлителни и склонни да проявяват страх, „потапянето“ в темата за забавачката може да предизвика безпокойство.

Не говорете често за детската градина. Достатъчно е веднъж да кажете
на хлапето за нея и да му я покажете, след това говорете само ако ви попита. Не проявява ли интерес към темата, не я повдигайте.

Осигурете на сина или дъщеря си повече време в детска компания. Покажете как да се запознава с връстници. Идете заедно при други деца, поиграйте малко, после ги оставете сами да се оправят. Опитайте да намерите дете, с което ще ходят заедно в една група, и ги оставете да се сприятелят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts