12

май

Депресия или бунт е занемареният външен вид на детето?

Не бързайте да го обявявате за депресиран и да записвате час при психиатър


Това занемаряване може би има друг корен.

Понякога при много „нагласени“ родители децата са отвратени от сточасово висене пред огледалото, облак от парфюм в коридора и гардероб, пълен с парцалки. Тази неприязън през пубертета може да се изрази в бунт. Моментът на занемаряване при тях ще премине, особено ако положите усилия да не се взирате толкова в своя външен вид. Синът или дъщеря ви може би ви дава сигнал да извърнете поглед от огледалото и да видите най-после него/нея. Ако скочите с критичните забележки, очаквайте положението да се влоши, затова подходете с добро.

Друг път занемареният външен вид е въпрос на мода

Ще кажете „Глупости, по модните списания никой не се снима така!“ Дрес кодът на тийнейджърите не идва от техните страници. Той е продукт на толкова много фактори, че едва ли може да му хванете логиката – предпочитан стил музика, сленг, кинохитове, електронни игри, влияния, пристигащи през социални мрежи и видео канали от всички краища на света.

Ако това е случаят на вашия тийн, по-добре пипайте с копринени ръкавици. Средата и интересите му определят неговата индивидуалност. Критикувате ли музиката, която слуша, или инфлуенсърите, които следи, ще чуете „Разкарай се!“. Затова чакайте търпеливо да отмине и този период. Може пък следващата ютюб звезда да се окаже спретнат момък и хавлията да влезе в употреба.

Понякога пуберите наистина изразяват своята потиснатост и чрез облеклото си

Те често започват да се обличат целите в черно. Щом това се случи на вашия син или дъщеря, бъдете бдителни за други симптоми.

Ако обаче няма причина да мислите, че тийнът е в някаква фаза, която ще отмине, а просто го мързи да мисли за външния си вид, трябва да поработите.

Изкушавайте го с пазаруване. Подарявайте му козметика, която ухае добре, и час за фризьор, за педикюр. Когато човек се погрижи за себе си, обикновено се вдъхновява да продължи да се поддържа.

Най-добре е синът или дъщеря ви да не разбере, че това е тактика, защото ще се запъне като магаре и протритите джинси скоро няма да видят пералня, съветва вестник „Всичко за семейството“. Не критикувайте тийна, че се е запуснал, ами се шегувайте на тази тема. С чувство за хумор може да постигнете повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts