21

юни

Всеки ги има: неща, които предизвикват умора

Може би в дома ви има доста детайли, които отнемат енергия и сила. Заради това те предизвикват умора и унилост

Случвало ли ви се е да усещате безпричинна умора? Ако внезапно забележите, че веднага щом прекрачите прага на собствената си къща, се чувствате отпаднали и мечтаете само да си легнете, не трябва да приписвате това на метеорологичните условия или натоварването.

Да, случва се и заради това да се почувства човек уморен, но бъдете честни, ако през деня сте скачали и сте се забавлявате, а собственият ви апартамент ви кара да спите, да се чувствате унили, тогава не става дума за вас, а за интериора. По-точно в онези неща, които могат да причинят умора без видима причина.

Стени със студени тонове

Изненадващо, цветът, в който са боядисани стените, да речем, в спалнята, също може да повлияе на настроението и да провокира умора. Американски учени установиха, че сивото, синьото, лазурното и други студени нюанси имат успокояващ ефект, забавят пулса и понижават сърдечното налягане.

Затова в такава среда постоянно ни се спи. Изводът е само един: за да се почувствате по-ведри – пребоядисайте стените в по-положителни топли цветове.

Винаги пуснат телевизор

Информационният шум влияе зле на психиката, както и звънящата тишина. Ето защо, ако имате навика да хващате дистанционното управление веднага щом влезете в апартамента, не се учудвайте по-късно, че имате чести главоболия и целият свят ви е крив.

В допълнение, синият диапазон на видимата радиация потиска производството на мелатонин, хормон, който регулира циркадните ритми. Затова сънят става неспокоен и не можете да си починете и да се рестартирате.

Мръсотия и разпръснати неща

Безпорядъкът, боклукът и мръсотията също не правят деня ни по-добър. Експертите посочват, че безпорядъкът държи мозъка ни в постоянен стрес и напрежение, което ни затруднява да се съсредоточим. В крайна сметка това води до нервно изтощение и липса на жизненост.

Ако искате да подобрите благосъстоянието си и да спрете да заспивате в движение (защитната реакция на тялото към стрес), тогава просто се съберете и почистете къщата. Друг вариант е да повикате професионалисти, които ще се справят с тази задача веднъж или два пъти в месеца.

Бърза храна или силни напитки

Бързото хранене, полуфабрикатите, чаша-две силни напитки преди лягане също не са добра идея. Така например нездравословната храна, обогатена с прости въглехидрати и захар, провокира чести скокове на кръвната захар, последвани от резки спадове.

Това води до факта, че се чувстваме не просто уморени, а претоварени. Пиенето на алкохол преди лягане води до неспокойни нощи, често събуждане и невъзможност да вдигнете главата си от възглавницата сутрин.

Ароматни свещи

Особено с миризмата на лавандула. Сам по себе си, разбира се, този аромат е много добър, но психолози от Уеслианския университет например установиха, че хората, които постоянно вдишват лавандулов мирис, се чувстват спокойни и постоянно искат да спят.

Затова е по-добре да замените лавандулата с мента или цитрусови плодове. Но само не прекалявайте! Голямото натрупване на ароматизирани свещи в една стая може да причини главоболие и в резултат на това умора.

Плътно дръпнати завеси

Винаги спуснатите плътни завеси и щори предизвикват депресия и потиснатост. Психолозите уверяват, че за нормалното функциониране на тялото е необходимо да му се осигури достатъчно количество светлина и ако това не се случи, тогава настроението ни започва да се влошава и се появяват негативни мисли.

Затова експертите препоръчват да отворите завесите през деня и да ги дръпнете само непосредствено преди лягане.

Неподходящо спално бельо

Чаршафите, изработени от синтетични тъкани, не допринасят за качествената почивка: те се нагряват в жегата, охлаждат се в студа и не абсорбират влагата. В резултат на това ставаме не в най-доброто състояние и си лягаме още по-разбити.

Памук и лен са идеални за спане. И също така се нуждаете от удобна възглавница, умерено топло одеяло, правилен матрак, който все още трябва да се обърне навреме. Тогава почивката ще бъде пълноценна и усещането за хронична умора ще се изпари от живота ви.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts