23

ное.

Шокираща промяна във външността на тийнейджъра: защо го прави?

Мнозина психолози казват, че тийнейджърите обичат да променят външността и поведението си, защото търсят себе си

Много често е точно така – пробват различни стилове на обличане, маниери, хобита, за да разберат какво най-много им допада, с рискове тестват докъде стигат границите на възможностите им. Има обаче още една вероятна причина за тези метаморфози – искат да шокират родителите си. А целта е, разбира се, да ги накарат да забележат, че децата им са пораснали.

Обикновено девойката се явява с шарена коса, а юношата с татуировки, за да покаже бунта си на прекалено контролиращи или твърде обгрижващи родители. Може доскоро възпитаното дете да започне да говори неприлично или грубо, кроткото – да направи нещо съвсем неразумно или нетипично екстремно, даже да избяга от вкъщи. След като много пъти е опитало по друг начин, сега това е начинът да покаже на мама и тате, че трябва да му дадат повече самостоятелност. Като се шокират от нещо драстично, те ще разберат, че вече не е дете, което водят за ръчичка, а тийн, който може да прави (почти) всичко сам. И най-вече да взима решения за тялото и живота си.

Понякога шокът се случва по обратните причини – родителите са твърде заети, за да обръщат достатъчно внимание на сина или дъщеря си

Те се грижат за всичко битово, не спират да питат учи ли и какви оценки има, но всъщност нямат време за истинско общуване. Неочакваната постъпка или странният външен вид изведнъж им напомнят, че трябва да намират свободни часове, за да разберат какво иска, какво мисли, от какво се вълнува детето им.

Ако се случи, при всички положения трябва да реагирате спокойно при шока, но непременно да се замислите защо се е случил.

Бъдете снизходителни, щом честно прецените, че тийнът търси себе си.

Ако ви поднася изненада, защото иска да промените своето поведение, дайте си сметка какво можете да направите. В противен случай той ще се разгневи от незачитането, което проявявате към него, и следващият шок може да е още по-голям и неприятен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts