синдром на Даун при котки

1

дек.

Синдром на Даун при котки: възможно ли е?

Синдром на Даун при котки- до колко е възможно и защо?

Влиянието на човека върху генетиката на домашните животни – чрез практики като инбридинг – е увеличило риска от вродени заболявания, които се проявяват от развитието на плода. Като се има предвид това, възможен ли е синдром на Даун при котки?

При хората една от най-важните патологии е синдромът на Даун. Това състояние се характеризира с физическите и психически промени, които генерира. Въпреки това, поради сходството на някои котешки състояния с този синдром, някои хора предполагат, че котките също могат да го имат.

Какво е синдром на Даун?

Като цяло всеки човек има общо 23 двойки хромозоми (общо 46 хромозоми) в своя генетичен материал. От тях 22 са автозоми – номерирани според техния размер – и последната двойка определя пола: XX или XY (съответно женски или мъжки).

По време на процеса на оплождане половината се осигурява от майката, а другата половина от бащата. Въпреки това, както се обяснява в публикация в списание Nature, синдромът на Даун представя допълнителна хромозома в 21-вата двойка.

Тази вродена аномалия – по-известна като тризомия 21 – се счита за основното геномно разстройство, свързано с проблеми с интелектуалните затруднения при хората.

В същото време, според статия в списание Primates, някои маймуни, като шимпанзето, също имат синдром на Даун. Тризомията обаче възниква в хромозома 22, която се счита за хомоложна или подобна на номер 21 при хората.

Могат ли котките да имат този синдром?

Въпреки че някои условия могат да накарат човек да мисли, че котката има този синдром, реалността е, че от биологична гледна точка това е невъзможно. По същество котки със синдром на Даун не могат да съществуват, тъй като този вид има само 19 двойки хромозоми в своя генетичен материал.

Освен това, според статия, публикувана в списанието Molecular and Cellular Probes, котките нямат крехко място на X хромозомата, което да причини умствена изостаналост. Освен това при котките няма генен аналог на синдрома на Даун, тъй като гените на човешката хромозома 21 са представени на метацентричната хромозома С2, която е различна.

Защо има възможност за това заболяване при котките

Това вярване се е разпространило поради появата на някои котки с наследствени заболявания или които са имали проблеми по време на бременност. Сред основните признаци, довели до обмислянето на съществуването на котки със синдром на Даун, са следните:

  • Нанизъм
  • Страбизъм
  • Микрофталмия
  • Сплескано лице
  • Нисък мускулен тонус
  • Малформация на носната кост
  • Затруднено координиране на движенията
  • Изпъкнали и извити нагоре очи

Какви условия карат котката да изглежда, че има този синдром?

Според цитираното проучване в списанието Molecular and Cellular Probes, котките притежават около 35 гена, съдържащи повече от 50 мутации, свързани със здравословни или външни проблеми.

Като пример, има доклади за ефектите от селективното развъждане при бирманската порода. Констатациите са разкриващи: около 25% от потомството се раждат с физически малформации, като липса на изпъкнал нос.

Според статията Вродени дефекти на котенца, по време на бременност могат да възникнат определени ситуации, които предизвикват физически и когнитивни дефекти в неродената котка. От тях най-важните са следните:

Вътрематочни инфекции: Например, майки, които се заразяват с вируса на котешка панлевкопения по време на бременност, раждат котки с церебрална хипоплазия. Това състояние кара новородените да имат лош контрол и координация на движенията си. В допълнение, те проявяват треперене и люлеене при ходене.

Медикаменти: Прилагането на лекарства – като гризеофулвин по време на бременност – причинява цепнато небце и други малформации при котките.

Химикали и токсини от околната среда: Пестицидите, хербицидите и други химически агенти имат тератогенни ефекти. Следователно те могат да предизвикат физически и когнитивни аномалии.

Хипертермия: Повишената телесна температура на майката по време на бременност може да причини вродени дефекти.

Хранителни фактори: Дефицитът на таурин се свързва с мускулно-скелетни малформации при котките.

Ако вашият домашен любимец има някоя от тези физически или когнитивни деформации, можете да сте сигурни, че това не е синдром на Даун. В повечето случаи физическите малформации не пречат на нормалното развитие на живота на котката, така че те могат да изпълняват дейностите на здрава котка.

Въпреки това, ако дефектът засяга тяхната мобилност, те може да изискват специални грижи. Например животното не трябва да достига до високи повърхности. Целта на тази препоръка е да се намали рискът от падане и травма, които биха могли да компрометират благосъстоянието му.

Източници: https://myanimals.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts