Влияят ли промените в климата на кучетата?

21

ное.

Влияят ли промените в климата на кучетата

Внезапните промени в климата влияят на кучетата, но от вас зависи да направите прехода възможно най-плавен. Ето няколко съвета!

Промените в климата влияят както на нас така и нашите домашни любимци. Циркадните ритми на кучето могат да бъдат повлияни от промяната във времето. Освен това при студен климат кучетата могат да получат хипотермия и да развият кожни инфекции, докато при горещ климат може да настъпи топлинен удар.

В следващата статия ще откриете как да помогнете на кучето си да се справи с тези промени в околната среда, както и основни понятия за собствените му механизми за терморегулация.

Механизми на терморегулация при кучета

Ако живеете с куче, трябва да знаете, че този вид не е способен да се поти като другите животни. Следователно техните механизми за регулиране на телесната температура са различни и по-малко ефективни от колкото при хората.

Задъхване: Когато на кучето е много топло, то често ще се задъхва и езикът му виси от устата. По този начин то извежда топлината от тялото си.

Провеждане на температура: Нормално е кучето да търси студени повърхности – или да рови в земята – да лежи върху тях и по този начин да се изстудява. Този метод е второстепенен, тъй като кучетата имат периферна съдова система, която не обменя топла кръв със студена.

Единствените части от тялото на кучето, които имат потни жлези, са подложките. Ето защо обикновено не се смята, че кучетата се потят като метод за регулиране на температурата си.

Влияят ли внезапните промени в климата на кучетата?

По време на смяната на сезоните няколко физиологични процеса постепенно се променят. Например, с настъпването на зимата метаболизмът се ускорява, за да произвежда повече телесна топлина. Поведението също се променя чрез контролиране на нивото на активност и определени поведения за насърчаване на правилната терморегулация.

Когато тази промяна настъпи внезапно, кучето няма време да се адаптира към рязката температурна разлика. Някой от ефектите, които могат да се наблюдават са следните:

Температура и влажност: В студен климат кучетата могат да получат хипотермия, ако са изложени на по-ниски температури от обичайното. От друга страна, в горещ и влажен климат те са податливи на топлинен удар, който може да бъде фатален.

Дневни часове: Пътуването до страна с различен цикъл светлина-тъмнина може да повлияе на циркадните ритми на кучето. Това създава смущения в съня и апетита им.

Кожа и козина: В сух климат кожата става суха и се лющи, което може да доведе до проблеми с дразнене и сърбеж. От друга страна, във влажен климат е по-лесно за тях да развият гъбични или бактериални кожни инфекции, както се посочва в тази публикация от International Journal of Livestock Research.

Упражнение и активност: Куче, което трябва да се адаптира рязко към много горещ климат, ще намали значително своята активност. В студен климат, напротив, те трябва да се движат повече, но винаги без да се излагат на ниски температури твърде дълго.

Настроение и поведение: Някои кучета са склонни да показват повече безпокойство и тревожност, когато са изправени пред промени в климата. Много различен климат, като силни бури или парещи слънчеви дни, ще повлияят на емоционалния живот на вашето куче, генерирайки нетипично поведение.

Имайте предвид, че имунната система на кучето също се сблъсква с нови патогени през този период, така че трябва да обръщате голямо внимание на всички признаци, които показват здравословен проблем.

Съвети, които да помогнат на кучетата да се адаптират към резките промени във промените във времето

Въпреки че има много проблеми, които застрашават здравето на вашето куче, когато изпитва промени в климата, има и много мерки, които можете да приложите, за да му помогнете през прехода. Ето няколко от тях, които са доста важни:

Постепенно излагане: Ако промяната в климата е значителна, можете постепенно да излагате кучето си на тази промяна.

Грижете се за кожата и козината на вашия домашен любимец: тъй като дерматитът, заразяването с паразити и качеството на козината зависят отчасти от климата, важно е да осигурите на вашето куче помощ, за да го поддържате в добро състояние. Обезпаразитявайте го по-често, ако е необходимо, или използвайте специфични продукти за къпане.

Поведение: Въпреки че е нормално да наблюдавате промени в поведението на кучетата, когато са изправени пред ново време, следете за значителни промени в техния апетит и ниво на активност. Трябва също да следите за други признаци, като например придобиването на проблемно поведение при общуване.

И накрая, не забравяйте да посетите вашия ветеринарен лекар. Този професионалист ще ви даде конкретни съвети за новия климат, в който ще живеете, както и ще ви посъветва относно ваксинациите и други процедури.

Източници: https://myanimals.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts